10 фактора, които правят бременността рискова

10 Фев 2019 08:55

 

Повечето бременности се водят рутинни и при тях не се налага по-специализирано наблюдение освен стандартното, установено от здравната ни система. Но в някои случаи обаче съществуват фактори, които правят една бременност високорискова.

При такива обстоятелства е наложително да се предприемат мерки, целящи намаляване риска от усложнения както за бебето, така и за майката.

Кои са факторите, които могат да повишат риска по време на бременност?

Начин на живот

Всички доказано вредни практики в ежедневието могат да окажат негативно влияние върху развиващия се плод. Това са пиене на алкохол, тютюнопушене, злоупотреба с кофеин, недоспиване, стрес.

Възраст на майката

С напредване на възрастта се смята, че рискът от проблеми в развитието на плода, вродени дефекти или проблеми, свързани с развитието на бебето след раждане се увеличава. Съществуват и повишени рискове от здравословни усложнения и в майчиния организъм, особено във възрастта над 40 години.

Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане е рисков фактор през бременността, особено ако не се следи и не се контролира. Високите стойности на кръвното налягане могат да окажат влияние върху плода, да предизвикат раждане с маломерно тегло, преждевременно раждане, увреждане на различни органи.

Диабет

Неконтролираните нива на кръвната захар също са опасни за бебето и майката. При диагноза диабет се налага специално наблюдение на майката и плода, тъй като това заболяване прави бременността рискова. Твърде голямото количество глюкоза в кръвта може да предизвика нарушения в развитието на плода.

Бъбречни заболявания

Жените с бъбречни заболявания могат да имат напълно здравословна бременност, стига тя да бъде подобаващо проследена от специалист. При проблеми с бъбреците е възможно да се наруши филтрацията на кръвта и извеждането на токсините от тялото, което повишава риска за здравето на бебето и майката.

Синдром на поликистозните яйчници

Жените с този синдром изпитват затруднения със зачеването заради нарушения механизъм на овулация. По време на бременността обаче е възможно да се появи високо кръвно налягане, гестационен диабет или риск от преждевременно раждане заради хормоналния дисбаланс, характерен за синдрома на поликистозните яйчници.

Автоимунни заболявания

Жените, диагностицирани с лупус или множествена склероза имат високорискова бременност заради възможни проблеми по време на бременността или раждането. Жените с лупус имат по-висок риск от преждевременно раждане, раждане на мъртъв плод или на бебе с ниско тегло.

Лупусът може да засегне бъбреците, сърцето и мозъка, заради което е от животоспасяващо значение болестта да бъде контролирана.

За съжаление обаче някои медикаменти не са препоръчителни за прием по време на бременност, заради което такива жени трябва да съобразяват стриктно и редовно лечението си със специалист.

Затлъстяване

Както недостатъчното наддаване на тегло по време на бременност, така и свръхтеглото е проблем. Затлъстяването на майката прави бременността рискова. Възможни са проблеми в развитието на бебето, гестационен диабет, сърдечносъдови проблеми на плода и други аномалии.

Предишно преждевременно раждане

Майките, които са родили преждевременно при предходна бременност са с по-висок риск и по време на следващата. Налага се специално наблюдение, тъй като е възможно това да се повтори или да се появят други проблеми. В някои случаи се налагат инжекции с прогестерон за задържане на плода.

Многоплодна бременност

Ако майката носи близнаци, тризнаци или повече, бременността автоматично се смята за по-високорискова от обикновено. Многоплодните бременности имат с до 50% по-висок риск от преждевременно раждане.

Main Menu