България е била сред пионерите по бъбречни трансплантации в Европа

11 Мар 2019 16:12

За европейските мащаби България е била един от пионерите през 1969 година, когато е извършена първата успешна бъбречна трансплантация от екип на Александровска болница. Бъбрекът е бил присаден на 49-годишна жена. Това заяви доц. Марин Георгиев на тържествена церемония в НДК по повод 50-годишнината на бъбречната трансплантация у нас.

Оттогава, по думите му, Александровска болница е естественият лидер, където се правят най-голям брой трансплантации.

Болницата разполага с 4 подготвени екипа, похвали се доц. Марин Георгиев, който отбеляза значителните успехи в областта на нефрологията и урологията. Проблем обаче остава липсата на донори.

Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков заяви пред журналисти, че Министерството на здравеопазването стартира донорска кампания. "Виждате колко отдавна българската наука се развива тогава, когато други хора още не са започвали да правят трансплантокологии в света", каза Пенков.

 

Донорската кампания включва картонче под мотото "Дари живот", с което всеки може да изрази съгласие за донорство на органи в случай на внезапен инцидент. Въпросното картонче следва да се носи с личните документи. При отказ от участие в донорската програма, картата може да бъде унищожена, увери зам.-министърът.

В близките месеци картончетата на министерството ще бъдат разпространени на публични места. Според него донорството е ключът към развитието на трансплантацията в страната, а останалото е процес.

 

По отношение кризата с белодробните трансплантации Пенков коментира, че вече е започнало обучението на екипи от Болница "Лозенец" в университетски центрове в Германия. Предстои да заминат и екипи от ВМА. Споразумението между България и Австрия е факт, но то предстои да бъде подписано и от Евротрансплант, за да може българските пациенти да бъдат листвани от организацията. Все още не е ясно кога ще заминат за лечение във Виена петте пациенти на проф. Валтер Клепетко. По думите на Бойко Пенков в момента "има прехвърляне на екипи", а за да заминат пациентите са необходими първо изследвания във ВМА, а след това по критерии от Виена трябва да се определи дали са годни за белодробна трансплантация, или не.

По време на тържествената церемония Проф. Петър Панчев получи Почетен знак за цялостен принос, а лекарите проф. Христо Куманов, д-р Колю Николов и доц. Георги Тенев бяха наградени за основоположници в трансплантационната дейност./news.bg

 

Main Menu