Мъжете в България се смятат за по-здрави от жените

06 Апр 2019 10:19

Около 72%, или 7 от всеки 10 българи на възраст над 16 години, определят здравния си статус като добър или много добър. Това показват данни от анализ на Евростат за здравния статус на европейците през 2017 г. по повод предстоящия Световен ден на здравето, 7 април.
Според европейското здравно интервю мъжете у нас се самоопределят като здрави в по-висока степен от жените – 76% от силния пол и 69% от дамите оценяват здравния си статус в рамките на добър и много добър.

 

Според данните на НСИ за самооценка на здравето – най-висок дял българи се оплакват от високо кръвно налягане, съпроводено с болести на кръвоносната система – близо 30% или почти всеки трети българин.

 

На второ място българите се оплакват от хронични нарушения на гърба и артрози – близо 17%. На трето място са стенокардията и исхемичната болест на сърцето – около 10% и др.

 

Най-висок процент хора с негативна здравна самооценка е отчетен в трите балтийски републики – в Латвия и Литва 44% от хората казват, че имат лош или много лош здравен статус, а в Естония делът е 53%.

Main Menu