Изпариха тумор от бъбрека на 64-годишна жена в “УМБАЛ-Пловдив”

23 Апр 2019 12:49

 

Медици от Клиниката по урология в “УМБАЛ-Пловдив” „изпариха“ тумор от бъбрека на 64-годишна пловдивчанка. Интервенцията бе извършена под ръководството на началника проф. д-р Димитър Шишков и с помощта на инструмент, конструиран от него.
Става дума за лапароскопска операция, направена с най-модерния лазер „Револикс Дуо“, на който направих инструмент за въвеждане на лазерното влакно в коремната кухина, посочи професорът. Изпарен е 5-сантиметров тумор, локализиран в долния полюс на левия бъбрек, т.е. извършена е парциална резекция, като са съхранени 2/3 от органа и сега той продължава да функционира. Процедурата е продължила два-два и половина часа.
Тази жена е 12-ят случай на пациент, лекуван по този начин в клиниката. След интервенцията тя е в добро общо състояние. Всички оперирани болни досега са успешни, което ни даде основание да съобщим положителните резултати, каза проф. Шишков. Пациентите нямат рецидиви, а туморите се наблюдават активно на всеки 6 месеца.
Клиниката по урология в “УМБАЛ-Пловдив” е един от пионерите в лапароскопската урология у нас, като първата операция е извършена през 2000 г. Лечебното звено е един от четирите центъра за този вид интервенции наред с клиники в София, Варна и Плевен.
Проф. Шишков отбеляза, че лазерно изпаряване на тумор от бъбрек се извършва за първи път в България в Клиниката по урология към УМБАЛ-Пловдив. Поне досега не ни е известно да са правени подобни интервенции или колеги от другите клиники не са съобщили, каза той.
Идеята е лапароскопската оперативна техника да се въведе и за лечение на други органи от отделителната система. Ефектът от тази терапия е, че има минимално кървене, без да се налага да се клампират съдовете по време на операцията. Самият лазер едновременно изпарява туморната тъкан и спира кървенето от бъбречните съдове.

Main Menu