Печат на тази страница

Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Свети Георги" се включва в Световния ден за борба с хипертонията

14 Май 2019 19:24

Пловдивчани ще могат да се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници, да получат информационни материали с нормите на поведение при артериална хипертония. Това може да стане на 17 май от 11-18 часа на ул. Ал. Батенберг.

На 17 май-Световния ден за борба с хипертонията е Националната здравна кампания „Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвното налягане“ и ще се проведе паралелно по едно и също време в общо 11 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Велико Търново, Хасково, Сливен и Пазарджик.

Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30-45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. По данни на НСИ - проведено европейско здравно проучване за периода 2008-2017 година, заболеваемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е около 30%. Наблюдава се общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония, и увеличаване на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст - 45-65 години, т.е подмладяване на болестта. Изследванията показват и увеличаване процента на регистрирани пациенти с предсърдното мъждене. Това е най-честата аритмия вследствие на високо кръвно налягане, която повишава риск от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност. Мозъчният инсулт сам по себе си е втората водеща причина в целия свят, следваща сърдечносъдовите заболявания, асоциирана с: лоша прогноза, висок процент на рецидив, повишена смъртност и ръст на разходите за здравната система.

Всичко това се дължи главно на факта, че повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане. Причините за високото кръвно налягане са свързани и с идентифицируеми рискови фактори на средата като свръхтегло, прекален прием на алкохол и сол с храната, както и недостатъчна физическа активност.

Main Menu