В УМБАЛ „Свети Георги“ ще се провежда кампания за превенция на рака на гърдата

28 Май 2019 13:28

 

 

Безплатен скрининг за рак и докрочествени заболявания на гърдата ще се провежда във Втора клиника по хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ от доц. д-р Ваня Узунова. Кампанията е безсрочна, а прегледите и консултациите ще бъдат всеки вторник и четвъртък, без предварително записване, от 12:00 до 13:30 ч. в кабинета на доц. Узунова на 11-ия етаж на Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ №66, западно крило на сградата на болницата.

Ракът на гърдата е на първо място по заболеваемост от онкологични болести при жените, но именно млечната жлеза е органът, при който туморът може да бъде открит още в самото начало на появата му. На практика ранното диагностициране определя и пълното излекуване, категорична е доц. Узунова.

Според нея всяка жена в полово зряла възраст трябва да прави профилактични прегледи при хирург мамолог. След като прегледа пациентката той ще определи какви образни изследвания трябва да бъдат направени – мамографски, ехографски и др., както и дали има необходимост от хирургично лечение или наблюдение.

Доц. Узунова е лекар-хирург с две специалности – „Обща хирургия“ и „Гръдна хирургия“, има и защитена дисертация за заболяванията на млечната жлеза. Специализирала е във Франция и САЩ. Идеята й за този скрининг се ражда след поредица от случаи на млади жени, под 30 години, които се обръщат към нея в период, когато коварната болест е била в много напреднал стадий.

 

Main Menu