Печат на тази страница

Почти 50 000 души са поискали оценка за личен асистент

02 Юни 2019 16:43

Почти 50 000 българи са поискали оценка от социалните, за да могат да ползват услугата личен асистент. Обсъждат се новите правила за личен асистент за хора с увреждания, съобщи bTV.

1200 от потърсилите оценка са за преценяване нуждата от личен асистент. Готови са 300 оценки на нуждаещи се. Тези, които получат личен асистент по новия ред, от септември ще се лишат от други социални плащания.

Със заявлението до общината, хората са принудени да се съгласят да им бъде отнета част от месечната помощ за дете с увреждане, която се дава за асистент. Ако са възрастни, им се отнема добавката за чужда помощ към пенсията.

Причината е, че не може да има двойно финансиране на една и съща услуга. Общински служители ще контролират предоставянето на услугата, която тръгва на есен. Проверки в домовете ще има поне веднъж месечно, включително за удовлетвореността на потребителите

Хората, които получат личен асистент по новия ред, от септември 2019 г. ще бъдат лишени от други социални плащания. За да получат личен асистент по новите условия, хората първо трябва да поискат да им бъде изготвена оценка на потребностите, в която освен нуждата от асистент се посочват и полагащите се с него часове на месец.

Новият механизъм за предоставяне на лична помощ бе основна цел на протестите на майките на деца с увреждания.

Момиче с детска церебрална парализа е наело майка си като личен асистент по общинската програма. Майката обмисля да се включи в новия механизъм за лична помощ, когато приключи договора й по общинската програма, тъй като няма друга възможност. Майката се притеснява, че е омръзнала на дъщеря си, защото 17 г. е неин помощник, а детето обича да е с различни хора.

След оценка на потребностите се подава заявление в общината. Хората ще избират асистента си сами или съвместно с доставчика на услугата. На сайта на общината ще има публичен списък с кандидатите. Асистентите ще получават минималното възнаграждение през 2019 г.

Общественото обсъждане на наредбата ще приключи в края на юни. Така че от юли ще е възможно хората да подават заявления в общините , за да получат асистент на есен.

 

Main Menu