Печат на тази страница

Промяна в едно от условията на безплатния скрининг за рак на гърдата в УМБАЛ „Свети Георги“

09 Юни 2019 15:02

Безплатният скрининг за рак и доброкачествени заболявания на гърдата, който се провежда във Втора клиника по хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ от доц. д-р Ваня Узунова, протича при голям интерес. Кампанията е безсрочна, а прегледите и консултациите се извършват всеки вторник и четвъртък от 12:00 до 13:30 ч. в кабинета на доц. Узунова на 11-ия етаж на Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ №66, западно крило на сградата на болницата.

Първоначално бе обявено, че не е необходимо предварително записване, но се оказа, че желаещите надхвърлят в пъти възможностите за извършване на прегледи в рамките на обявеното време от 1 час и 30 минути, разказа доц. Узунова. Това е и причината да е необходимо предварително записване на телефонен номер 0898 47 82 50 във всеки делничен ден от 13:00 до 14:00 ч. По този начин всяка жена, дошла за преглед, ще получи необходимото време и внимание от страна на лекаря.

Доц. д-р Ваня Узунова е лекар-хирург с две специалности – „Обща хирургия“ и „Гръдна хирургия“, има и защитена дисертация за заболяванията на млечната жлеза. Специализирала е във Франция и САЩ. Идеята й за този скрининг се ражда след поредица от случаи на млади жени, под 30 години, които се обръщат към нея в период, когато коварната болест е била в много напреднал стадий.

Ракът на гърдата е на първо място по заболеваемост от онкологични болести при жените, но именно млечната жлеза е органът, при който туморът може да бъде открит още в самото начало на появата му. На практика ранното диагностициране определя и пълното излекуване, категорична е доц. Узунова.

Според нея всяка жена в полово зряла възраст трябва да прави профилактични прегледи при хирург мамолог. След като прегледа пациентката той ще определи какви образни изследвания трябва да бъдат направени – мамографски, ехографски и др., както и дали има необходимост от хирургично лечение или наблюдение.

Main Menu