Психосоциалната рехабилитация да стане част от лечението на наркозависимите

22 Юни 2019 15:50

Нашата държава, за съжаление, не е показала воля в подпомагането борбата с наркотичните вещества и наркозависимите. Липсват съвременни и адекватни програми, стратегии на хартия има, но не и реални действия.

Това мнение изрази пред news.bg Желяз Турлаков, основател и ръководител на първата терапевтична общност у нас. До този момент няма държавна политика, която разглежда проблема с наркозависимостта като социален, като според Турлаков това се дължи на липсата на интерес от страна на властимащите.

В момента Националния фокусен център по наркомании преминава като структура, част от Националния център за обществено здраве и анализи, като от МЗ уверяват, че трусове в системата няма да има. За закриване и преместване се заговори още преди една година, когато граждани от Банишора се разбунтуваха срещу идея центъра да бъде настанен в квартала им.

По думите му по всичко личи, че новата политика за закриване на Националния център по наркомании и алкохолизъм и преминаването му към Центъра за обществено здраве е добра. Проблем би имало за определени щатни работници, но в почти цялата европейска практика такъв тип институции няма.

По думите на Турлаков Национален център по наркомании не е структура, която е подпомагала развитието на психосоциалната рехабилитация. Центърът през последните години не е обърнал нужното внимание за истинското подпомагане на психосоциалната рехабилитация, а спрямо новите зависимости именно тя не трябва да се пренебрегва. "Освен да се сформират метадонови програми, не знам какво друго беше полезно на Националния център по наркомании."

 

Така на практика центърът е загубил време, тъй като е изостанал в практиката. Затова и идеята за преструктуриране според Желяз Турлаков е правилна, тъй като може един бюджет от една фиктивна и куха структура да бъде насочен към ефективни и действащи програми.

Затова Турлаков настоява психосоциалната рехабилитация да бъде подпомогната финансово от държавата. Националният център по наркомании така и не успя да поеме по такъв курс, коментира Турлаков.

Той е инициирал редица срещи с представители на правителството, но до реални разговори не се е стигало. Неведнъж той е отправял запитване към Комисията по здравеопазване в Народното събрание с настояване зависимостите да минават по клинична пътека. "Отдавна трябваше да се случи, проблемът на един зависим е като на удавника - как да се лекува е единствено и само негова грижа", възмущава се Турлаков.

Той алармира, че наркозависимите у нас се увеличават, като наред с това се променя и техният профил. Все повече хора посягат към синтетичната дрога. Наблюдава се и спад във възрастовата граница - около 14-годишна възраст. Турлаков обясни, че този нов тип наркотици не се третират по медикаментозен начин и най-ефективното средство в борбата срещу зависимостта е психосоциалната терапия.

Точна статистика за наркоманиите в България не се води, отсече Турлаков, но цитира данни на Световната здравна организация, според която злоупотребяващите с наркотични вещества у нас са около 300 000 души. Към число на жертвите на зависимостта според него обаче трябва да се прибавят и членовете на семействата на наркозависимите, тъй като те също са засегнати.

Относно предложението за легализация на притежанието н 3 грама марихуана за лични нужди Турлаков смята, че България не е готова за тази крачка. "Има много неизвестни в тази сфера, а и много НПО-та "мътят водата" с непроверени факти и данни и използват истории на болни", коментира той. Според неговото лично убеждение притежанието на трева не трябва да се легализира. Като довод за това той изтъкна липсата на елементарни социални служби в сферата. Затова и смята, че няма да има ефективен контрол./news.bg

 

Main Menu