Информационен ден на Инициативата за иновативни медикаменти в МУ-Пловдив

24 Юли 2019 08:38

 

Министерство на образованието и науката, съвместно с Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации и секретариата на Инициативата за иновативни медикаменти (ИМИ) организират Информационен ден на ИМИ в България на 30 юли 2019 година. Домакин на събитието е Медицински университет – Пловдив.

ИМИ е съвместен проект на Европейския съюз и Европейската асоциация на фармацевтичните индустрии и асоциации, създаден с цел подкрепа за разработването на по-качествени и по-безопасни медикаменти за пациентите. Като най-голямата в Европа публично-частна инициатива, която оперира с бюджет от 3.3 млрд. евро за периода 2014 - 2024 г., осигурявани поравно от Рамковата програма „Хоризонт 2020“ и частния сектор, ИМИ съдейства за разширяване на иновациите във фармацевтичната индустрия на Европа, като подпомага съвместни проекти за научни изследвания и създава мрежи от индустриални и академични експерти. С подкрепата на Инициативата до момента са реализирани 121 проекта с 2254 участници, в резултат на което са създадени над 7000 научни продукта.

Целта на информационния ден е да предостави практически познания и ноу-хау на учените и бизнеса в България за включване в чуждестранни научни и бизнес мрежи и за реализиране на публично-частни партньорства в рамките на инициативата.

Очаква се информацията, която ще бъде представена, да повиши интереса и да подпомогне съществено сформирането на нови публично-частни партньорства у нас, които да кандидатстват в проектни конкурси на ИМИ, а в по-дългосрочен план да подпомогне тяхното включване в европейски консорциуми за участие в конкурсите на следващата Рамкова програма на ЕС „Хоризонт Европа“ (2021 - 2027 г.).

Участие в събитието ще вземат г-жа Карина Ангелиева - зам.-министър на МОН, представители на Министерството на здравеопазването и на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, както и представители на академичните среди и бизнеса.

Информационният ден ще се проведе от 13.30 ч. в Аудиторния комплекс на Медицински университет – Пловдив. Участието на всички, които проявяват интерес към събитието, е безплатно.

Main Menu