Печат на тази страница

Само аптеките в България и в Румъния не били напълно верифицирани

01 Авг 2019 11:38

Всички страни от ЕС с изключение на България и Румъния са въвели над 95% от европейската система за проследяване за фалшифициране на лекарства. Това заяви пред БНР Деян Денев - председател на Българската организация за верификация на лекарствата.

По думите му в последните седмици има засилване на процеса за свързване на аптеки с тази система. Не само свързаните аптеки проверяват много повече опаковки, отколкото досега, но за съжаление голям е процентът все още, който остава от несвързани аптеки. Очакванията му са през септември да бъде окончателно преодоляна връзката на аптеките със системата за верификация на лекарства.

Председателят на Асоциацията на аптеките в България Николай Костов прогнозира, че не всички аптеки в България ще успеят да внедрят системата за проследяване за фалшифициране на лекарства

"Има много малки аптеки, на които не им е посилно, а и няма никакъв смисъл да го правят, защото те просто имат съвсем символични доходи. Те работят сами в аптека, съвсем различна организация имат, но са важни от социална гледна точка", призна Денев.

Някои аптеки вече са затворили заради променените изисквания. Други може да затворят след като започнат проверки и глоби към тях. "Борим се да има аптеки в малките населени места, от друга страна, ги унищожаваме с някакви подобни актове", допълни председателят на Българската организация за верификация на лекарствата.

 

Main Menu