IN MEMORIAM: На 85-годишна възраст почина д-р Иван Станев

02 Авг 2019 13:34

 

На 85-годишна възраст почина д-р Иван Станев, управлявал в продължение на 20 години „УМБАЛ-Пловдив“.
Той е роден на 13 ноември 1933 г. в Карловското село Пролом. Завършва Медицина във ВМИ „Иван Петрович Павлов“ в Пловдив /сега Медицинския университет/ през 1959 г. Специалност по Патология придобива през 1966 г. Има редица следдипломни квалификации у нас - в Пловдив, в София, а също и във Фрайбург и Леверкузен в Германия. Направил е повече от 30 научни публикации в наши и чужди медицински списания. Дисертационната му разработка е на тема „Особености на атеросклерозата и коронаросклерозата при варианти на коронарно кръвообращение, ХБЗ и др.“
Има 55-годишен стаж като лекар, от тях 20 г. практикува в Окръжна болница в Пловдив, на която става главен лекар през 1972 г и я ръководи успешно до 1991 г. Преди да поеме управлението, работи като патолог в Окръжна болница в Пазарджик, във Втора градска болница и в Туберкулозна болница в Пловдив.
Докато е начело, активно се строи новата сграда на УМБАЛ-Пловдив, в която лечебното заведение се пребазира през 1984 г. Следващата година д-р Станев получава златен орден на труда „Заслужил лекар“ за приноса му в строителството и модернизацията на болницата.
За себе си д-р Станев казва: „Чувал съм за себе си, че съм бил „различен“, но мога да уверя, че каквото съм могъл, съм направил – за колегите, за хората, за пловдивчани. Дано да е било за добро…“
Освен на трудове в областта на медицината, д-р Станев е автор и на няколко романа – „Дивна долина“, „Библейски дами“, "Керван" и "Интервю", както и на редица художествени колажи, картини и илюстрации.

Опелото ще бъде на 3 август 2019 г. от 11 ч. в храма "Св. Архангел Михаил" в Траурен парк "Централен" в Пловдив.

Ръководството, колегите и служителите на "УМБАЛ-Пловдив" поднасят своите искрени съболезнования на близките на д-р Станев!
Мир на праха му!

Main Menu