Болнични сдружения искат незабавни мерки за финансиране на здравната система

05 Авг 2019 11:23

След съвместна среща на всички болнични асоциации в България, представители на Асоциация на Университетските Болници, Българска Болнична Асоциация, Национално Сдружение на Частните Болници, Национално Сдружение на Областните Многопрофилни Болници, Сдружение на Общинските Болници в България, обсъдиха ключовата за здравеопазването тема за финансово обезпечаване на реформата на здравноосигурителния модел, който функционира у нас.

Всички присъстващи са обединени около становището, че реформа във финансови модел на здравноосигурителната ни система е необходима и ще бъде подкрепена от болниците.

Преди демонополизацията на НЗОК трябва да се отговори на няколко основни потребности, които от години стоят нерешени и всички те са пряко свързани с недостига на финанси в сектора, а именно:

Предприемане на незабавни мерки за преодоляване на недофинансирането на здравната система; Определяне на единни и реални цени на медицинските услуги, в т.ч.клиничните пътеки; Освобождаване на доплащанията; Определяне източниците на дофинансиране в предложения проект за реформа, при запазване на солидарния модел.

Всички лечебни заведения изразяват готовност и желание да участват в процесите, които ще предшестват дълго чаканата реформа и да си сътрудничат с Министерство на здравеопазването.

По този повод е обсъдена възможността да се работи за създаване на Федерация на болничните асоциации, по модел на европейските структури, която да бъде партньор в процесите и участник в преговорите с институциите чрез единна позиция от болничните структури по ключови за всички страни въпроси.

Решено сдруженията да направят своите предложения, да вземат надлежни решения и на следващата среща на асоциациите да бъде обсъден проект на Меморандум за сътрудничество.

По време на заседанието е разгледан и въпросът за забавеното вече повече от 4 г. заплащане на т.нар. "надлимитна дейност".

Представителите на болничните асоциации са единни, че тя трябва да бъде заплатена без условия, защото е реално извършена дейност за лечение на пациенти, които са имали нужда от него и са имали право на свободен избор на лечебно заведение, в което да го осъществят, независимо от изкуствено наложените лимити.

В тази връзка у тях буди тревога последното Решение на НС на НЗОК да бъдат заплащани само тези "надлимитни" дейности, за които има влязло в сила осъдително решение на Съда.

Такова решение поражда много въпроси: "Защо се отлага с нови условия и за неопределено време заплащането на дължими суми, докато болниците натрупват дългове? Защо да се чака осъждането, когато крайната дължима сума, нараснала с лихви, разноски и хонорари, ще бъде много по-тежка за изплащане?"

Ръководителите на всички болници, независимо от собствеността им, се обединяват в призив да се вземе единно решение за заплащане без условия на "надлимитната" дейност от минали години, пари за което вече има натрупани от икономии в бюджета на НЗОК./news.bg

 

Main Menu