Фармацевтичният съюз: Фалшивите лекарства в България са мит

17 Авг 2019 13:47

"Най-вероятно ще останат населени места без аптеки", алармира Аделина Любенова от Българския фармацевтичен съюз (БФС) пред Нова телевизия във връзка с влизането в сила на новата системата за верификация на лекарствата.

Припомняме, системата беше въведена през февруари тази година във всички държави членки на ЕС. Целта е чрез проверката на автентичността на индивидуалния идентификационен код да се гарантира, че лекарственият продукт е с произход от законен производител и е преминал през законната верига на разпространение. Макар и след отсрочка, много аптеки в страната, особено в малките населени места, нямат възможност да въведат системата, тъй като тя освен първоначалната инвестиции от около 2000 лв, ще изисква и ежемесечна такса.

От месец май до настоящия момент над 90 аптеки са затворени. 1 300 аптеки са затруднени от новите европейски правила за верификация на фалшивите лекарства, по думите на Любенова.

Тя увери, че както преди, така и сега, фалшиви лекарства в България няма, защото лекарствата се дистрибутират от фирми, които спазват добрата практика, като купуват лекарствата от производителите без посредници. "Фалшивите лекарства в България са мит", подчерта Любенова.

Николай Косев, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, също посочи пред Нова телевизия, че реално от стартирането на системата за верификация фалшиви лекарства няма хванати. Има засечени четири опаковки със сгрешен код. По думите му системата за верификацията работи навсякъде, но не пълноценно, а е много вероятно в Европа повечето държави да са включени с по-малък процент на аптеките, отколкото в България./news.bg

Main Menu