1033 българи чакат за трансплантация на бъбрек, 51 - на бял дроб

25 Сеп 2019 18:17

1033 българи чакат за трансплантация на бъбрек. Това стана ясно след среща между директора на Изпълнителна агенция Медицински надзор (ИАМН) Росен Иванов и пациентски организации.

В страната 43 души чакат за донорство на сърце, 51 на чер дроб, а 18 - на бял дроб, съобщиха от ИАМН.

 

Подаден е сигнал за лоша работа на центъра за муковисцидоза във УМБАЛ Варна. Тези пациенти са основно нуждаещи се от белодробни трансплантации.

Обсъдено е подписването на споразумение за сътрудничество за транплантации между България и IT портала ФОЕДУС, където членуват 11 страни, членки на ЕС.

Целта на платформата, финансирана от Европейската комисия, е ефективен обмен и търсене на органи за нуждаещи се. Като основен проблем бе изтъкнат липса на санитарен самолет.

 

"Очаква се да се кандидатства по проекти за закупуване. Ние предлагаме на Министерски съвет да осигури нужната за момента техника", пишат от страна на пациентите.

Донорските ситуации между 1 април и 24 септември, отчетени от ИАМН са за 11 трупни донори, 16 трансплантации на бъбрек, 8 трансплантации на черен дроб - 6 в България и 2 в ЕС по линията Евротрансплант, 3 трансплантации на сърце - 2 в България и 1 в ЕС, 4 бели дроба, изпратени в ЕС.

"Пациентски организации "Заедно с теб" оценяват позитивно изпращането на органи в ЕС по линията Евротрансплант когато в България не може да се осъществи трансплантация, тъй като по този начин нашите граждани ще могат да се възползват от европейската мрежа", пишат от пациентските организации./news.bg

 

Main Menu