Печат на тази страница

Над 60% от медиците у нас имат мускулно-скелетни заболявания от стрес

06 Ное 2019 11:10

Здравните работници са подложени на силен стрес и дори психическо насилие, докато изпълняват задълженията си. Това заяви д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ пред БНТ.

Той самият е учуден, че над 60% от медиците страдат от мускулно-скелетни заболявания като резултат на тези стресогенни фактори и лошата организация на работата.

Психоклиматът на работното място на здравните служители често не е добър и това е сред причините младите лекари да напускат страната и да търсят реализация в чужбина.

Това е част част от изводите от националното проучване за отсъствието от работа заради психосоциални рискове в сектор "Здравеопазване". Изследването е направено от КНСБ в периода 1 май - 30 октомври. Анкетирани са 1235 специалисти от 53 лечебни заведения, сред които 408 лекари и 138 санитари.

Недостатъчното финансиране и липсата на персонал е изключително стресогенен фактор, каза д-р Кокалов. Липсата на удовлетворение от това, което правиш, и липсата на признание са изключително стресогенни. Начинът на управление на самите дейности и отношенията между персонала са друг фактор, коментира д-р Кокалов.

"Системата е консервативна и тя трябва да се планира постоянно. И, когато постоянно ви стресират, че натам ще се върви, това ще се финансира, това важи и за работодателя. Реформата също е стресогенна", обясни д-р Иван Кокалов.

Main Menu