Борисов недоумява защо има предразсъдъци за донорството

06 Ное 2019 11:36

В България се правят най-модерните операции, трансплатанции и имаме прекрасни хирурзи. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който подкрепи донорството по време на редовното правителствено заседание в Министерския съвет.

По думите му някои говорят, че от предразсъдъци донорството не е развито в страната ни. "Аз бих поставил въпроса по друг начин - успешна донорска кампания или операция - част от тебе продължава да живее. Не само спасяваш живот, но и част от теб продължава да живее", акцентира премиерът. Той недоумява какъв е проблемът с предразсъдъците.

По време на правителственото заседание стана ясно, че 1 151 души чакат за бъбречна трансплантация, а други чакат за черно дробна и сърдечна трансплантация.

"Трансплатанцията връща хората изцяло към живота, прави ги абсолютно здрави хора", категоричен беше премиерът и призова всеки един човек да се замисли и да го прецени.

Ако толкова си мислят какво би се случило, ако дадеш органи, да си помислят чисто егоистично - продължаваш да живееш. Подкрепям те, търси съдействие от всички, защото става въпрос за хиляди хора, заръча премиерът Борисов на Ананиев.

Министър-председателят изтъкна, че не само душата, но и още нещо да продължи да живее в човека след трансплантацията.

От своя страна здравният министър Кирил Ананиев припомни, че вчера се поставило началото на информационна кампания за подкрепа на донорството и подпомагане на трансплантациите. С картата, която представлява само една от мерките за подкрепа на донорството, Ананиев настоя за дискусия в семейството, обществото, ВУЗ-овете и училищата, за да се помогне на хиляди хора за втори шанс за живот.

Няма нищо по-хубаво от това хората да се върнат в своите семейства, да бъдат със своите близки и да се радват на здрав живот, подчерта здравният министър и призова да се помогне на хората, които се нуждаят от трансплатанция, за да живеят нормално.

Освен редица държавни и неправителствени организации всички религиозни общности застанали зад идеята за донорството./news.bg

 

LGarden

Main Menu