Проф. Кантарджиев доволен: Безплатните ваксини за пенсионерите пристигнаха

16 Ное 2019 13:32

Вчера най-накрая пристигна грипната ваксина. Аплодирам тази програма, защото това е първа стъпка на здравното министерство и НЗОК да направят някаква профилактика на грипните заболявания при възрастните. Това заяви за Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

По негови думи ваксината ще бъде разпределена в страната след понеделник, 18 ноември, и подчерта, че благодарение на топлото време в страната все още няма грип.

 

Относно случая с 3-годишното дете, което почина след обикаляне в три столични болници, д-р Кантарджиев посочи, че при него е бил изолиран риновирус.

"В Националната референтна лаборатория, беше получен от "Пирогов" материал на това 3-годишно дете и се доказаха риновируси. Не твърдим, че това е причината за смъртта, възможен е сепсис, възможни са други неща", обясни той.

Припомняме, вчера здравният министър Кирил Ананиев нареди проверка в 3 лечебни заведения - "Пирогов", университетската "Лозенец" и специализираната детска болница "Проф. Иван Митев". Предстои да стане ясна причината за смъртта на детето.

Проф. Кантарджиев коментира и ситуацията със заразата от морбили. Той посочи, че две седмици не е имало разпространение на заболяването в страната, но на третата са се появили такива случаи.

По негови думи разпространението на морбили сред децата до 8-годишна възраст е проблем в Монтана - при три от заразените деца е било написано, че са ваксинирани, но се оказало, че не са. Освен това има един случай на заразено бебе в София, което още не е било ваксинирано, а в Пазарджик има единичен случай на дете, което е било в контакт с човек, върнал се от Франция./news.bg

 

Main Menu