Парите в здравеопазването у нас - три пъти по-ниски от Европа

30 Дек 2019 12:22

Последните 10 години темпът на ръста на парите в здравеопазването в България е около 5.3%. Ние сме на второ място след Румъния в Европа по ръст на парите в здравеопазване. Това заяви пред БНТ д-р Стефан Константинов, изпълнителен директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология и бивш министър на здравеопазването.

Той обаче подчерта, че парите, които се дават на човек у нас, са около три пъти по-ниски, отколкото средното за Европа.

Според него, за да достигнем европейско ниво, ръстът на средствата трябва продължи не в следващите години, а в следващите десетилетия.

 

Д-р Константинов посочи, че догодина ще бъдат увеличени основните заплати на най-ниско заплатените категории труд в Онкологията - медицински сестри, лаборанти, лекари специализанти.

Той подчерта, че когато е станал директор на болницата, тя е имала 8 млн. просрочени задължения, които обаче за две години са били стопени, без да спират инвестициите в болницата или увеличението на доходите на персонала.

Благодарение на инвестиции от министерството е завършена нова клиника по медицинска онкология, която обаче според д-р Константинов не се дължи на помощи от държавата, а на прагматизъм от страна на болницата.

 

Както са важни добрите условия и апаратурата, така са и важни хората, които работят, изтъкна той. Според него трябва да се мисли кое е приоритетно.

"Болницата беше много стара сграда. Когато е пусната като лечебно заведение, изискванията са били едни. Сега хората очакват друго. Понякога е много трудно да оправиш нещо старо, отколкото да изградиш чисто ново", обясни д-р Константинов.

Той изтъкна, че в момента Онкологията е една от болниците с най-много пациенти, с най-хубави апаратури и се развива с изключително модерен лъчетерапевтичен комплекс./news.bg

Main Menu