Учен съветва как да се намали риска от инфаркт през празничните дни

01 Ян 2020 19:44

 

Правилното хранене, редовната физическа активност и минималната консумация на алкохол ще сведат до минимум риска от инфаркт и други сериозни сърдечни проблеми по време на празниците. Това мнение изрази директорът на Националното дружество за изследване на атеросклерозата, главен научен сътрудник на Националния медицински изследователски център по кардиология на Русия, доктор на медицинските науки Игор Сергиенко, цитиран от TACC.

"В празничните дни трябва сериозно да ограничите консумацията на алкохолни напитки, да не се злоупотребява със сладки храни, всякакви торти и сладкиши, значително да се ограничи приема на въглехидрати. Разбира се организма се нуждае от редовна физическа активност, тоест да извършвате някакъв вид активни дейности. Всичко това ще намали рискът от инфаркт и други смъртоносни сърдечни проблеми“, каза той пред ТАСС, цитирана от "Фокус".

Според учения човечеството започнало да страда повече от сърдечно-съдови заболявания поради неправилен начин на живот. "Причината, поради която хората започнаха да страдат от сърдечни заболявания по-често, е промяна в начина ни на живот. Променихме диетата и не ядем това, което е заложено в генома ни. Избягваме физическите натоварвания, което също е предопределено от нашия геном. Когато говоря на конференции, питам, защо заекът не страда от атеросклероза, защо сърната няма остеохондроза, защо таралежът няма артериална хипертония? И те са бозайници, като хората. Защото човечеството е започнало да води нездравословен начин на живот. Трябва да се движим много, да не преяждаме, да се извършва някакъв вид физическа активност за всеки изблик на адреналин “, каза той.

Сергиенко смята, че погрешна диета и липса на редовна физическа активност, съчетана с редица други фактори, включително възрастта, наследствеността, пола и затлъстяването, водят до атеросклероза и различни проблеми със сърцето и кръвоносните съдове.

"Развитието на атеросклерозата и сърдечните заболявания не пречи на спорадичната физическа активност от какъвто и да е интензитет. Енергията трябва да се изразходва постоянно. Препоръчва се един час умерено упражнение или половин час интензивни упражнения всеки ден. Един час интензивно ходене, плуване, упражнения във фитнес залата. Винаги трябва да се изпитва леко чувство на глад, ако нямате сериозни проблеми от страна на стомаха.В никакъв случай не преяждайте. Дъвчете бавно и мислете по време на хранене.Не се препоръчва да се консумират големи количества захар, мед, сладкиши, хляб , мазно печено, всякакво пържене на бекон и газирани сладки напитки“, каза ученият.

Main Menu