Защо НЗОК отказва да плаща специална храна на момиче с рядко заболяване?

04 Ян 2020 08:46

Здравната каса отказа да плаща диетична храна за специални медицински цели на момиче с рядко заболяване. Семейството е в безизходица, защото няма пари за скъпия продукт, а това рискува живота на детето им, съобщава bTV.

Кристина е с рядко генетично заболяване - има непоносимост към протеини. При нея те образуват токсични субстанции, които увреждат тежко организма й.

"Може да се храни единствено с плодове и зеленчуци. Нищо друго не може да приема, позволяваме си ориз по малко и картофи", обясни Ани Петрова, майка на Кристина.

За да живее, Кристина приема специална диетична храна. "Доскоро се е плащала от Фонда за лечение на деца, който вече е към Здравната каса, и от кампанията "Българската Коледа", разказва майката.

Кристина става пълнолетна и семейството се обръща към Здравната каса.

В писмен отговор от НЗОК заявяват, че отказват да платят диетичната храна на Кристина, защото момичето е навършило 18 години. А за пълнолетните пациенти касата не плаща продукта.

"Това е спазване на буквата на закона. Това, което им е налично като наредба, без да се търси наистина шанс да се помогне на този пациент", обясни д-р Адил Кадъм, който работи в клинична генетика в СБАЛДБ "проф. д-р Иван Митев".

Семейството обжалва отказа на касата. А майката изработва играчки и участва с тях в базари, за да събира пари за храната, която струва около 1500 лева на месец.

"Нямаме друг избор. Нямаме изход. Утре нас може да ни няма", споделя майката.

"Без храната рискът за живота на момичето е сериозен", казват лекарите.

Main Menu