НЗОК откри нормативен пропуск при заплащането на жизненоважни лекарства

08 Ян 2020 13:37

Управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев е уведомил министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за нормативен пропуск относно заплащането с обществен ресурс на лекарства и диетични храни за специални медицински цели.

В писмо до здравното ведомство той посочва, че съгласно сега действащата наредба НЗОК заплаща лекарства и диетични храни за специални медицински цели извън обхвата на задължителното здравно осигуряване за деца до 18-годишна възраст. Д-р Дечев посочва, че съгласно наредбата, след като лицата навършат 18 години, няма предвидена правна възможност за заплащане на лечението от страна на Здравната каса. Изключение е направено само по отношение на децата с онкологични и онкохематологични заболявания, като разпореждането е в сила от 17 декември миналата година.

Заплащането за лечение на редица заболявания се преустановява, когато пациентът навърши 18-годишна възраст. Липсва и алтернатива за заплащането им с публични средства.

По тази причина д-р Дечев посочва, че липсва правна уредба и настоява да се предприемат необходимите действия.

Писмото на шефа на НЗОК идва, след като преди дни във Фейсбук се появи сигнал, че Здравната каса е отказала жизненоважно лекарство на момиче с диагноза "Пропионова ацидурия", тъй като пациентката вече е навършила 18 години./news.bg

 

Main Menu