Печат на тази страница

От Касата уверяват, че няма забавяне при лечението на спинална мускулна атрофия

14 Ян 2020 17:05

От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) уверяват, че няма забавяне при лечението на спинална мускулна атрофия, вече били уведомени и скоро ще регламентират доставката на лекарството.

Повод за писмото им до медиите, е промяната в реда на финансиране на лекарствения продукт Спинраза (от реда, по който го е заплащал Фондът за лечение на деца, към общия ред, заплащан от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

За това лекарство от Здравната каса са създали необходимата организация. На 23 декември 2019 г. с решение на Надзорния съвет на Касата са приети нови Изисквания на НЗОК при провеждане на лечение при 5q спинална мускулна атрофия в извънболничната медицинска помощ. Определени са лечебните заведения, в които се извършват манипулациите, както и комисиите, които ще издават протоколите.

До момента на децата, на които предстоят апликации, са издадени протоколи.

Предвид това, че доставката и отчитането на лекарствения продукт ще се извършва по специален ред, като изключение от общовалидните правила, необходимо е той да се регламентира от Министерството на здравеопазването (МЗ) със съответните договори с търговците на едро и с лечебните заведения, които ще извършват дейността. На работна среща представителите на здравното министерство са били уведомени за промените и се очаква МЗ да регламентира доставката на лекарствения продукт до лечебните заведения./news.bg

 

Main Menu