Програма подкрепя тийнейджърки в отглеждането на бебетата им

22 Ян 2020 14:48

 

Между 15 и 20 момичета и млади жени са включени в програмата „Заедно – здраво бебе, здраво бъдеще“, която се реализира в Пловдив и е насочена към майки до 22-годишна възраст, под 28-ма гестационна седмица, от уязвими общности. Жените са от ромски произход, като бихме искали в програмата да се включат и българки, коментира в интервю за Дарик акушерката Рая Иванова. В нейният екип работят още две детски медицински сестри и две медиаторки. В рамките на между 50 и 64 домашни посещения те осигуряват подкрепа, грижа и нови знания на младите родители.

Програмата вече работи устойчиво в София, като там дейностите се извършват от около 3 години и половина. Пловдивският екип се среща с младите майки от година. Една от основните пречки в пълноценната работа, е страхът на родителите, които първоначално си мислят, че специалистите, идващи до домовете им, са от Агенция „Закрила на детето“ и съответно ще има вземат децата, за да бъдат отглеждани в социални институции, обясни Иванова.

Другата трудност са комуникациите, заради това, че момичетата, които са основно на 15-17 години, не говорят български език и се налага включването на медиатор.

България е първата страна в Източна Европа, лицензирана да тества модела на „Заедно – здраво бебе, здраво бъдеще“. Финансирането се осигурява от Фондация „Тръст за социална алтернатива“, в партньорство с УМБАЛ „Св. Георги“ и Национален алианс за работа с доброволци. /dnews.bg

Main Menu