Водещи лидери в лечението на детските УНГ заболявания се събират край Пловдив

19 Фев 2020 08:10

 

Хисаря е домакин на престижен медицински форум. Трета Педиатрична УНГ конференция ще се проведе в курортния град между 21 и 23 февруари. Тя е организирана от Българското Сдружение по Детска Оториноларингология, а съорганизатор е Медицински университет – Пловдив.
Форумът в хотел „Хисар” ще протече под егидата на Европейската Асоциация по Детска Оториноларингология, Министерство на здравеопазването и Българския лекарски съюз. Иновативното при провеждането тази конференция е мултидисциплинарния клиничен поглед на видни родни лекари – УНГ, педиатри, микробиолози, инфекционисти, алерголози, детски пулмолози, ортодонти, детски хирурзи и други, които са водещи лидери в лечението на детските УНГ заболявания.
Те ще представят най-новите научни постижения и лични клинични наблюдения, както и ще дадат препоръки за диагностика и лечение на детските УНГ заболявания.
Третата Детска УНГ конференция ще протече под егидата на Министерството на здравеопазването. На форума се очаква да присъства и председателят на здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова. Потвърдено е и участието на заместник-министъра на здравеопазването д-р Жени Начева. Българският лекарски съюз ще подкрепи с личното УНГ присъствие на председателя му д-р Иван Маджаров и д-р Асен Меджидиев като председател на БЛС-София.
В конференцията активно ще участва и борда на Европейската Асоциация по Детска Оториноларингология, а именно ерудирания проф. д-р Мартин Бейли от Великобритания, който е и генерален секретар на организацията, член на Съвета на Кралското дружество по медицина, както и досегашен председател на Британската асоциация по детска оториноларингология и секцията по ларингология и ринология на Кралското дружество по медицина.
Президентът на европейската асоциация – проф. д-р Анн Хермансън от Швеция, която работи върху последните постижения върху молекулярната и клетъчна биохимия, върху назофарингеланите култури при децата, върху ефекти на антибиотици и ваксинации при деца със среден отит и др., също ще подкрепи българските УНГ колеги.
Бъдещият европейски конгрес-президент за 2022 година – проф. Д-р Реймънд Кларк от Великобритания e консултант в детската болница Алдер Хей Ливърпул и сътрудник-декан за следдипломна работа в Северозападната част на Англия. Той е съвместният главен редактор на „Отоларингологията на Скот Браун“. Д-р Кларк е бивш президент на Британската асоциация за детска отоларингология и президент на Отоларингологичното дружество на Северна Англия. Освен тези лидери в детското здравеопазване, се очакват и други международни гости от Русия, Румъния и Украйна, както и близо 300 български лекари.
Ректорът на Медицинския университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева е председател на организационния комитет в конференцията и ще вземе активно участие като представи съвременните възможности за бърза микробиологична диагностика при респираторни детски заболявания, разрешим и изключително актуален проблем в днешното съвремие.
МУ-Пловдив е съорганизатор на Третата Детска УНГ конференция и тази научна инициатива ще бъде втората по ред от редица активности, които ще се проведат във връзка със 75-годишнината на Медицински университет-Пловдив.
Във форума ще вземат активно участие и част от преподавателите в МУ-Пловдив, сред които проф. д-р Тоню Шмилев; проф. д-р Марияна Стойчева; проф. д-р Илиан Дойков; доц. д-р Димитър Пазарджиклиев; председателят на Българското Сдружение по Детска Оториноларингология проф. д-р Диляна Вичева, която е и зам.-ректор по международното сътрудничество и проектна дейност към МУ-Пловдив.
Ще участва и д-р Христо Шипков, който работи като пластичен хирург в гр. Лион, Франция. Организаторите са предвидили международни награди за младите специализиращи УНГ лекари, които ще бъдат подложени на конкурс за представяне на електронни постери пред петчленно научно жури. Наградите ще бъдат връчени по време на гала вечерята, която ще протече с песни, танци, награди и куп изненади.
Акцент в научната програма ще бъде кръгла маса, на която ще се разглежда Кохлеарната имплантация в България - настояще и бъдеще. Водещият проф. д-р Венцислав Цветков от ВМА – София ще сподели своя 15-годишен опит и ще дискутира трудностите и неболелите проблеми от страна лекари и пациенти със своите колеги: проф. д-р Диана Попова, доц. д-р Соня Върбанова, доц. д-р Петър Руев, д-р Дончо Дончев, и д-р Теодора Димитрова. Всички те работят години наред за подобряване на качеството на живот при деца с кохлеарна имплантация.
Останалите теми разглеждат важни акценти в детската оториноларингология; трудни дихателни пътища; обструктивна сънна апнея при децата; днешния алергичен ринит; изменения в зъбно-челюстния апарат вследствие на нарушена дихателна функция; спешни състояния; синдром на „неподвижните цилии“; гастро-езофиална рефлукс болест у децата и др. Многообразната тематика и завидни лектори от различни специалности ще се обединят, ще дискутират и ще наложат правилни стратегии на лечение относно детските УНГ заболявания.
Прогресът идва с труд, познание и единство. Провеждането на Третата Педиатрична УНГ конференция е еталон за единомислие, приятелство от всички медицински специалности и единство. МУ – Пловдив се гордее със своята 75-годишнина и че е съорганизатор на тази научната инициатива с международно участие, която е достоен пример за подражание от младите лекари, новаторско обучение и родолюбие към българската медицина.

Main Menu