Международни изследвания за свойствата на храните върху диабета ще бъдат представени в Пловдив

22 Фев 2020 09:42

 

Изследвания на международен екип за съдържанието на биологичноактивните вещества в плодове, зеленчуци и подправки и влиянието на полифенолите върху диабета ще представи проф. Йорданка Алексиева от Университета по хранителни технологии по време на конференция, организирана от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.
Според учените добре балансираната разнообразна диета и физическа активност осигуряват предимство в борбата срещу сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет, някои ракови заболявания и др. Те изследват протеина на дълголетието сиртуин. Той участва както в обмяната на вещества в организма, така и в унищожаването на „дефектните“ гени, които предизвикват сериозни заболявания или повишаване на теглото. Учените включват в менюто на изследваните основно ябълки, цитруси, боровинки, ягоди, къпини, листни зеленчуци, червен лук, зехтин, маслини, зелен чай и соя, както и червено вино и черен шоколад, които стимулират производството на белтъка. Тези храни и напитки, се приемат първата седмица от диетата, която продължава приблизително 3 седмици. Калорийният дневен пример за седмица е 1000 ккал.
„Биологичноактивните вещества, които се съдържат в натуралните продукти, стимулират добро здраве и въздействат върху външния вид, като предизвикват отслабване, изглаждат бръчки, влияят върху храносмилателния тракт, костите и мозъчната дейност на човека“, коментира проф. д-р инж. Йорданка Алексиева. Тя уточни, че тези вещества имат и антибактериални свойства и това се доказва от научните им изследвания.
На конференцията „Антивирусните свойства на виното и храните“, организирана от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет ще представи свои проучвания и вирусологът проф. Златко Кълвачев. Той ще разкрие качества на виното, които според научни изследвания доказват, че забавя процесите на стареене в клетката, задържа дегенеративните процеси в невроните, подпомага преодоляването на вредните ефекти от стреса и хроничната умора.
Конференцията ще се проведе днес, 22 февруари 2020 г. от 11 часа в рамките на международната специализирана изложба „Винария“ в 10 палата на Международен панаир Пловдив. По време на дискусията изложители от зоната „Вкусове от Италия“ ще демонстрират свои продукти, подходящи за диабетици и хора, които предпочитат здравословното хранене.

Main Menu