Близо 10 000 българи умират от внезапен сърдечен арест /снимки/

26 Фев 2020 15:17

„Организираме този форум, тъй като данните на Европейския съвет по ресусцитация са изключително тревожни. Според тях над 400 000 души умират всяка година в Европа от внезапен сърдечен арест, а жертвите в България са над 10 000 души“, коментира директорът на Дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов на Кръгла маса тема: „Програма за внедряване на обществени автоматични външни дефибрилатори (АВД) в гр. Пловдив“.

Тя беше организирана по инициатива на кмета на Пловдив Здравко Димитров и ,дирекция „Здравеопазване“ на общината.

Специално участие на кръглата маса вземат проф. д-р Иво Петров – член на експертния съвет по кардиология към Министерството на здравеопазването, проф. д-р Чавдар Стефанов – ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ „Св. Георги“, Таня Георгиева – директор на БЧК в Пловдив, представители на Фондация „Първите три минути“.

Проф. Иво Петров заяви, че първите 3 минути са много важни при внезапни сърдечен арест. "Проблемът е драматичен в България и по света. Това засяга много хора, които имат сърдечни заболявания. 63% от смъртните случаи са такива. У нас няма статистика, но ние ползваме американска такава. За това е много важно да се внедрят автоматичните външни дефибрилатори. Ние сме на последно място по внедряването им и обучението за тях. Румъния вече е започнала с обучението на населението, но няма внедрени АВД. ". Това заяви проф. Иво Петров. Той спомена, че внезапната сърдечна смърт няма директна връзка със спортуващите, но там е по-явна. При самите спортисти може да има нарушение на сърдечния ритъм.

Проф. Чавдар Стефанов заяви, че АВД са много ефикасни и спасяват до 70%  човешкия живот. Те могат да се ползват и не професионалисти. "Те са направени така, че няма как да сбърка. Апаратурата те води стъпка по стъпка.

Д-р Калина Калинов каза, че общинските институции и здравните заведения трябва да внедрят АВД."Общината ще бъде първата, което ще даде пример. Ще закупим АВД и за общинските предприятия и ДКЦ-та. Най-скъпият апарат от САЩ струва 3000 лева, но има по-евтини.", обясни д-р Калин Калинов. Шефът на КОЦ Пловдив д-р Парашкев Цветков каза, че онкоболницата ще закупи АВД и ще обучи персонала.

Main Menu