Над 1 милион българи страдат от безсъние

28 Фев 2020 11:40

Над 1 милион от българите страдат от безсъние, като броят им нараства, а същевременно пада възрастовата граница. Това заяви пред "България он Ер" неврологът д-р Нейко Нейков.

По думите му, нарушенията на съня са в 80 отделни групи, а едно безсъние може да има различни аспекти. За съжаление у нас регистър за страдащите от безсъние няма, но в САЩ регистрите съществуват с по-тежки, но и по-точни цифри.

 

"Здравият сън е нещо индивидуално, 30 минути след събуждане просто не трябва да имаме проблеми с концентрацията. Тежка заблуда е да мислим, че трябва да спим 6-8 часа. Има хора, които спят под 6 часа", посочи д-р Нейков.

Той обясни, че факторите, които влияят на съня ни, са няколко. В глобален аспект фактор е стресът и това, че на практика работният ден няма край.

"Почти всеки град не спи, вече темповете на живот са такива. Това, което се изисква от човек в момента, е страшно много. Човек, буден над 17 часа на ден, е еквивалент на такъв с 5 промила алкохол в кръвта. В някои проблемни случаи трябват лекарства, но е нужна хигиена на съня - спалнята да е тъмна, тиха, с малко по-ниска температура, само за любов и сън, без часовници и телевизори", коментира още неврологът.

По думите му за хормона на съня била важна дневната слънчева светлина, която се усвоява от ретината на окото.

Main Menu