Археологически артефакти показват в Музея на медицината

04 Мар 2020 13:00

Експозицията "Болести и лечение през вековете" ще бъде открита в Музея на медицината към Медицински университет-Пловдив. Тя представлява вълнуваща разходка в миналото на медицината и разказва, както за страданията, измъчвали от векове човечеството, така и за благородната професия на изцелението и надеждата.

Всеки от посетителите ще има възможност да види уникални антропологични материали с палеопатологията на предците ни - травми, професионални болести, генетични заболявания, сифилис, както и следите от различни лечебни методи - ампутация на крайник, трепанация на череп и много други вълнуващи находки.

В изложбата са включени и археологически артефакти, свидетелстващи за разнообразните медицински практики по земите ни от Античността до наши дни, сред които изпъква колекцията от римски хирургични инструменти, монети с изображения на здравеносни божества, средновековни оловни ампули и съдове за териак.

Гостуващата изложба на Националния антропологичен музей - ИЕМПАМ към БАН и РИМ Шумен "Болести и лечение през вековете" ще бъде открита в пловдивския Музей на медицината, на 5 март от 12:00 часа, във фоайето на Студентския информационен център на МУ – Пловдив на бул. „Васил Априлов” 15А.

Mr. Bricolage
LGarden

Main Menu