Ползи от физиотерапията

23 Мар 2020 09:09


Физиотерапията помага на хора от всички възрасти, които имат определени медицински състояния, заболявания или наранявания, ограничаващи редовната им способност за движение и работа.


1.Специализирани апарати за физиотерапия могат да помогнат на хората да се върнат към предишното си ниво на функциониране и да насърчат дейности и промени в начина на живот, които могат да помогнат за предотвратяване на по-нататъшни наранявания и подобряване на цялостното здраве и благополучие. Лекарите често насочват пациентите към физиотерапия при първите признаци на определени здравословни  проблеми.Ето някои от ползите на физиотерапията:

 2. Намаляване или премахване на болката. Терапевтичните упражнения и техники за ръчна терапия като мобилизиране на ставите и меките тъкани или лечения като ултразвук или електрическа стимулация могат да помогнат за облекчаване на болката и възстановяване на мускулната и ставната функция за намаляване на болката. Такива терапии също могат да попречат на болката да се върне.

 
3. Избягване необходимостта от операция. Ако физическата терапия ви помогне да премахнете болката или да се излекувате от нараняване, може да не е необходима операция. И дори ако се налага операция, може да се възползвате от физическата терапия преди операцията. Ако отидете на операция в по-силна и в по-добра форма, ще се възстановите по-бързо след това в много случаи.
 
4. Подобряване на мобилността. Ако имате проблеми със стоенето, ходенето или движението - независимо от вашата възраст - физиотерапията може да ви помогне. Упражненията за разтягане и укрепване помагат да се възстанови способността ви да се движите.

5. Възстановяване от инсулт. Обичайно е да загубите известна степен на функция и движение след удар. Физиотерапията помага за укрепване на отслабените части на тялото и подобряване на походката и баланса. Физиотерапевтите могат също да подобрят способността на пациентите с инсулт да се прехвърлят и да се движат в леглото, така че да могат да бъдат по-независими.
 
6. Възстановяване или предотвратяване на спортна травма. Физиотерапевтите разбират как различните спортове могат да увеличат риска ви за специфични видове наранявания (като стресови фрактури например). Те могат да създадат подходящи програми за упражнения за възстановяване или превенция.
 
 7. Подобряване на баланса си и предотвратяване на падания. Когато започнете физиотерапия, ще бъдете прегледани за риск от падане. Ако сте изложени на висок риск от падания, терапевтите ще осигурят упражнения, които безопасно и внимателно подобряват баланса ви.Терапевти също ви помагат с упражнения за подобряване на координацията за по-безопасно ходене.



 8.Управление на женското здраве. Физиотерапевтите могат да предложат специализирана помощ при състояния, свързани със здравето на жените като специализирано лечение за: инконтиненция на червата, рак на гърдата, запек, фибромиалгия, лимфедема, болка в таза и уринарна инконтиненция.

Main Menu