Печат на тази страница

Всички лечебни заведения ще получат 85% от очакваните средномесечни постъпления

06 Апр 2020 18:54

 

На всички лечебни заведения - за първична извънболнична помощ, за специализирана извънболнична помощ, за болнична помощ и лаборатории, ще бъдат изплатени 85 на сто от очакваните в неепидемична обстановка средномесечни постъпления, независимо от отчетената дейност за периода. Това съобщиха от пресслужбата на Българския лекарски съюз /БЛС/. Това е било договорено между БЛС и НЗОК. Договореностите вече са записани в анекс към Националния рамков договор 2020-2022.

Ако болница има извършена 70 на сто дейност за периода, то разликата от 15 процента ще бъде покрита от НЗОК. Постигнатото гарантира осигуряването на заплатите на всички медицински специалисти, независимо от ограничената дейност заради кризата с Covid-19.

Въвежда се и отлагателен период - до 1 септември 2020 г., за видеозаснемането на определени оперативни интервенции от областта на медицинска специалност

"Офталмология". Друга промяна, записана в анекса, се отнася за лечението на солидни тумори, типични за детска възраст, като се разрешава на клиники и отделения по детска онкохематология да лекуват и пациенти до 25-годишна възраст.

Предстои промените да бъдат публикуван в Държавен вестник. Текстовете влязат в сила от 1 март 2020 г.

Main Menu