Печат на тази страница

Нова апаратура в Клиниката по урология на „УМБАЛ-Пловдив“ лови микроскопични тумори

09 Юни 2020 15:27

 

 

Нова високотехнологична апаратура за диагностика и оперативно лечение на тумори на пикочо-отделителната система „Щорц“ вече работи в Клиниката по урология в УМБАЛ-Пловдив. Тази техника е най-добрата в света, а аз и моят екип сме много щастливи, че имаме възможността да работим с нея, заяви началникът проф. д-р Димитър Шишков.
Той посочи, че уникалната система „вижда“ и най-малките тумори в пикочо-отделителната система, а това дава възможност и шанс за по-прецизна и навременна диагностика на злокачествените процеси, а също и за прецизиране на едноскопската и лапароскопската оперативна дейност.
Новата апаратура притежава перфектна оптика, снабдена е с 3 вида филтри на светлина, благодарение на което могат да се уловят туморни формации в много ранен стадий, както и патологично кръвоснабдяване на органи. Тя е с висока разделителна способност и се виждат и най-малките промени по лигавицата. Техниката, която струва 180 000 лв., е закупена от новото ръководство на болницата и с нея вече са направени над 35 операции.
Клиниката е сред първите три водещи лечебни звена у нас в тази медицинска област, а новата апаратура ще допринесе много за ефективното лечение на пациентите. Броят на лекуваните в нея е голям, защото е Център за заместване на пикочен мехур и до момента тук са извършени повече от 650 интервенции, при които обхванатият от туморен процес орган е подменен с нов, изработен от собствените тънки черва на пациента. Най-важното е, че преживяемостта на нашите болни след тази тежка интервенция е повече от 18-20 години, посочи проф. Шишков.
"Не сме върнали нито един пациент с тежко заболяване - онкоболни, хора с инфаркти и инсулти и т.н, по време на извънредното положение заради COVID -19. За всеки са положени нужните изследвания и медицинска помощ. След падането на мерките, пациентопотокът нарастна много", заяви началникът на Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив".
Този апарат не е единственият, в момента се монтира последно поколение ангиограф на стойност 1,5 млн. лв. в Отделението по инвазивна кардиология, заяви директорът на болницата д-р Динчо Генев. Обявена е обществена поръчка на нов компютърен томограф, също от последно поколение. Предстои подмяната на техниката и оборудването в хемодиализата и в лабораториите. Той увери, че цялата апаратура се закупува със средства на лечебното заведение. Болницата е стабилизирана финансово, след като през миналата година бяха погасени 6,5 млн. лв. от натрупаните 18,5 млн. лв. задължения. В края на миналата година беше изтеглен кредит от 12 млн. лв. и е покрита и останалата част от дълга. Сега УМБАЛ-Пловдив разчита на печалбата си, от която заделя средствата за обновления, както и за увеличение на заплатите на лекарите. Още много неща ще се променят тук, увери д-р Генев.

Main Menu