МБАЛ „Здраве“ има отовност да приемаме както спешните, така и всички останали пациенти на МБАЛ „Велинград“

29 Юни 2020 15:18

 

 

Във връзка с протестиращото ръководство и медицинския екип на общинската болница в град Велинград- МБАЛ „Велинград“ и техните обвинения в ефира на НОВА -предаването „Неделята на НОВА“ на 28.6.2020, за непоемане на отговорност за прием на пациенти с COVID-19 от МБАЛ „Здраве“, гр. Велинград, то от болницата изразих следното мнение в отворено писмо:

 

ДО
ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД
ОБЩИНА РАКИТОВО
ОБЩИНА СЪРНИЦА
ОБЩИНА ДОСПАТ
И

ДО
ВСИЧКИ МЕДИИ В БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,


Във връзка с протестиращото ръководство и медицинския екип на общинската болница в град Велинград- МБАЛ „Велинград“ и техните обвинения в ефира на НОВА -предаването „Неделята на НОВА“ на 28.6.2020, за непоемане на отговорност за прием на пациенти с COVID-19 от МБАЛ „Здраве“, гр. Велинград заявяваме следното:

Като социално отговорно лечебно заведение ръководството и медицинският персонал на МБАЛ „Здраве“, гр. Велинград винаги се е грижело за здравето на хората от общината и региона. И този път и още от началото на пандемията ние поехме ангажимент като заявихме, че ще приемаме за лечение пациенти с COVID-19, както в МБАЛ „Здраве“, Велинград, така и при нужда в лечебните заведения от групата ни в Пазарджик, Пещера и Пловдив. С отмяната на извънредното положение лечебното заведение възстанови нормалната си работа, и въпреки това няма нито един върнат пациент с коронавирус. Само през изминалата седмица имаме 3 случая, положителни на коронавирус, които са преминали през МБАЛ „Здраве“, и са настанени за лечение в наша болнична структура в гр.Пещера.

Заявяваме пред обществеността в град Велинград своята готовност да приемаме както спешните, така и всички останали пациенти на МБАЛ „Велинград“, защото дългът ни на медици е на 1 място.

Протестът на лекарите от МБАЛ „Велинград“ в тази сложна за всички болници в България ситуация показва за пореден път дългогодишната невъзможност на управителя на лечебното заведение д-р Жеко Чешмеджиев да управлява и организира поверената му структура ефективно. Защо той не протестираше когато бяха изплатени близо 1 300 000лв. общински пари на фирма „Вели- Медикус“, в която се оказа самият той е учредител? Защо той не прави нищо Велинградската болница да възстанови дейността на отделението си по инфекциозни болести, което функционираше преди години? Вместо това за пореден път д-р Чешмеджиев използва медицинския екип на МБАЛ „Велинград“, за да прикрие дългогодишните си управленски слабости. Това се доказва и от обвиненията, които той се опитва да прехвърли и към местното РЗИ, НЗОК и др.интитуции, които нямат вина за невъзможността му да организира работата на болницата.
Неколкократно ръководството на МБАЛ „Здраве“, Велинград е декларирала пред местните власти готовността си да поеме спешността на Общинската болница. Това може да се осъществи по лесен начин на ротационен механизъм- 1седмица прием на спешни случаи да осигурява общинската болница, 1 седмица МБАЛ „Здраве“, Велинград. За съжаление въпросът ни за тази организация винаги е бил отклоняван и въпреки нашето желание д-р Чешмеджиев не прие нашите предложения и заблуждаваше Кмета и Общинския съвет по този въпрос, въпреки желанието ни подпомогнем дейността на лечебното заведение. Именно затова за нас е изключително обидно коментара на ръководството и медицинския екип, изказано в ефир пред цяла България, че не искаме да лекуваме пациенти с коронавирус. Затова се обръщаме и към Кмета на града г-н Костадин Коев с молба за съдействие. За всички е ясен острия недостиг на лекари и медицински сестри в общината, той ще се задълбочава още. Затова нека той да ни посочи конкретно лице от МБАЛ „Велинград“, с което можем да разрешим всички въпроси, отговорите на които са в полза на здравето на населението на цялата община. Очевидно нормален диалог с дългогодишния управител на болницата д-р Жеко Чешмеджиев е невъзможен. С изказванията си в публичното и медийно пространство той само вкарва в заблуждение и Кмета, и Общинския съвет и хората.

Искаме да уверим цялата българска общественост, че няма да допуснем пациентите от общините Велинград, Ракитово, Доспат и Сърница да бъдат заложник в исканията ръководството на болница МБАЛ „Велинград“.
Няма да оставим общините без болнична услуга. Нека хората не се поддават на шантажа на управителя на МБАЛ „Велинград“!

Main Menu