Премахнаха тумор с размери на детска глава от коляно на пациент в УМБАЛ „Свети Георги“

16 Сеп 2020 18:57

 

 

 

Тумор с размери на детска глава бе отстранен днес от коляното на 58-годишен пациент в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. При сложната хирургическа интервенция бе поставена и индивидуална коленна протеза, обясни началникът на клиниката проф. д-р Владимир Ставрев.

Пациентът бил диагностициран преди по-малко от месец в столична болница с диагноза нискодиференциран клеоморфен остеосарком. Според присъстващият като консултант на операцията проф. д-р Любен Стоков, който е бивш началник на Клиниката по костни тумори на УСБАЛ по ортопедия в софийския квартал Горна баня, този вид тумор е най-често срещаният от злокачествените образувания на опорно-двигателния апарат. Пациентът отказал ампутация, но туморът нараснал двойно и той постъпил за операцията в УМБАЛ „Свети Георги“ в понеделник.

„Предварително си поставихме за цел да съхраним инервацията и кръвоснабдяването на крака. Успяхме, като отстранихме целия тумор, който беше превзел коляното, и долната една трета от бедрената кост. Заместихме ги с индивидуална протеза, произведена в Германия“, обясни проф. Ставрев.

Понеже туморът притискал магистрални кръвоносни съдове, се наложило в операцията да участва и съдовият хирург от УМБАЛ „Свети Георги“ д-р Евгений Иванов.

В миналото масово се практикуваше ампутация при подобни случаи. Днес медицината е напреднала и с операции като тази хората се ресоциализират. В УМБАЛ „Свети Георги“ има перфектна организация и традиции, каза проф. Любен Стоков.

При отстраняването на злокачественото образувание не са открити метастази. Пациентът ще бъде насочен за продължаващо лечение онкологичния проблем.

Main Menu