ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ НЕЖЕЛAНА БРЕМЕННОСТ

30 Сеп 2020 14:09

 

 

На 26-ти септември се отбелязва Световният ден на контрацепцията. По този повод Loveguide стартира здравно-образователна кампания за това колко е важно да знаем как да се предпазваме от нежелана бременност, преди да започнем да водим сексуален живот. Целта на кампанията е да се насърчат младите хора да се запознаят с възможностите за предпазване от нежелана бременност, както и къде могат да намерят информация и как да потърсят помощта на гинеколозите. Като част от кампанията всяка жена ще може да направи безплатна гинекологична консултация в периода от 1 октомври до 31 октомври, по време на която да обсъдят кои са най-подходящите опции за нея за предпазване.

По неофициални данни у нас всяка година над 100 000 жени правят аборт, а България е на трето място в света, след Украйна и Русия, по брой аборти на момичета под 19 години. В същото време по-малко от половината сексуално активни българки не използват никакви предпазни средства.

От проучване, проведено от Loveguide това лято с 927 успешно попълнени анкети от респонденти от цялата страна, се вижда, че познатостта на противозачатъчните хапчета и спешната контрацепция е сравнително висока, НО употребата им, от друга страна, не е – 3% от цялата аудитория или 7% от водещите полов живот ползват противозачатъчни. Притеснително е, че висок процент смятат, че противозачатъчните не са особено надеждни в предпазването от забременяване, а девет от десет запитани вярват в поне един мит относно противозачатъчните /че причиняват окосмяване, напълняване и др./

Над половината от анкетираните обаче заявяват, че биха се доверили на гинеколог. Ето защо Loveguide организира месец за безплатни гинекологични консултации /1-31 октомври/ в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново и Плевен, като списъкът с кабинети и гинеколози може да бъде намерен в сайта на Loveguide. По време на прегледите всяка жена ще може да поговори и обсъди със специалистите методите за предпазване от нежелана бременност и най-подходящата контрацепция за нея.

Инициативата ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ НЕЖЕЛАНА БРЕМЕННОСТ се случва с подкрепата на Гедеон Рихтер.