Печат на тази страница

Спасиха коляното на 49-годишна жена в Отделението по Ортопедия на „УМБАЛ-Пловдив“

19 Окт 2020 15:23

 

Ортопеди от „УМБАЛ-Пловдив“ оперираха изкълчената става на 49-годишна пациентка от Хасково и я подмениха с ротационна панта. Това ще позволи на жената, която от детската си възраст страда от тежка форма на ревматоиден полиартрит, да се движи самостоятелно.
Екипът на Отделението по ортопедия и травматология – началникът д-р Емил Миланов, ортопедът д-р Никола Измирлиев и операционната сестра Виолета Даскалова са оперирали жената заедно с проф. д-р Владимир Ставрев, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. При тази интервенция, продължила 5 часа, за първи път у нас е имплантирана колянна става от типа rotating hinge коляно, внесена от Германия специално за Милена Тодорова.
Пациентката беше приведена при нас от Отделението по Ревматология, защото от години се лекува при началника д-р Иван Горанов. Диагностицирана е с ревматоиден полиартрит през 1975 г. и благодарение на терапията развитието на болестта се забавя. Артритът е хронично заболяване и при Милена вече е в много напреднала форма, което се отразява върху ставите в цялото тяло и те постепенно се разрушават. През май в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги“ е направена смяна на дясната тазобедрена става.
„Жената постъпи при нас в тежко състояние – коляното беше изкълчено, а ставните връзки – унищожени. Направихме консултация с проф. Ставрев, който подкрепи нашето становище, че трябва да се направи ендопротезиране на колянна става, но не със стандартна изкуствена, а с rotating hinge коляно, т.е. тип „ротационна панта“. Тя е по-подходяща заради поразените коленни връзки“, каза д-р Миланов. Обикновените стави не могат да осигурят необходимата стабилност и безпроблемното функциониране на крайника. След като е взето решението, консумативът е доставен от Германия.
Проф. Ставрев заяви, че е участвал като консултант, а жената вече е добре и се възстановява с бързи темпове. Известният наш ортопед подчерта, че операцията е с голям обем и сложност, пациентът губи кръв. Екипът трябва да е отлично подготвен, за да освободи меките тъкани и да позволи на костите да „приемат“ изкуствената става. Заради сериозни изкривявания в шийната област е невъзможно жената да бъде интубирана. Налага се да извикат пулмолог, който да оказва помощ по време на интервенцията.
Той добави, че е възхитен от отличните условия за работа в Отделението по ортопедия. Подготвеният екип разполага с модерна операционна зала, където стените са с антибактериално покритите, оборудвана е с най-съвременна апаратура – рентген, операционна маса и друго немедицинско обзавеждане.
„Великолепен екип, медицинско оборудване и стационар, а след тази операция съм убеден, че отделението има голямо бъдеще. Трогнат съм, че носи името на моя баща проф. Павел Ставрев, защото колегите отдават почит на своя учител, изтъкна водещият специалист.
„Много съм доволна от тази болница. Големи благодарности към екипа и към проф. Ставрев. Бях страшно притеснена, но всички тук са отлични специалисти, обгръщат ни с топлота и сърдечност и вече съм напълно спокойна, разказа майката Кера Тодорова, която въпреки напредналата си възраст полага грижи за дъщеря си, която страда и от друго автоимунно заболяване.-нали майките сме за това, за да сме силни!“

 

Main Menu