Печат на тази страница

Уникална изложба откриха по повод 75 години МУ-Пловдив

31 Окт 2020 19:00

 

 

Във фоайето на Студентския информационен център, ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. Мариана Мурджева откри изложба под надслов „По стъпките на учителите“, посветена на 75-ата годишнина от основаването на университета.

„Посетителите на изложбата могат да видят някои изключително редки и показвани за първи път документи и снимки, свързани с историята на МУ – Пловдив. Сред тях най-ценни са годишното обръщение на председателя на благотворителното дружество „Св. Пантелеймон“ д-р Ст. Чомаков от 1884 г., книгата за покани на ефорията на Дома на благотворителността и народното здраве „Д. П. Кудоглу“, единственият и специален брой от 21 януари 1945 г. на вестник „Културен Пловдив“, посветен изцяло на каузата на бъдещия университет”, разказа директорът на Музея на медицината в МУ-Пловдив доц. Георги Томов.

В изложбата са включени лични вещи и медицински инструменти, принадлежали на видни пловдивски лекарски фамилии, както и учебници, написани от първите преподаватели в университета. Проследена е и историята на университетското списание Folia medica.

Дамите пък ще бъдат заинтригувани от цветна рекама в списание "Здраве" от 1977 г. на първия в страната „Дом за красота и мода“, създаден от проф. Никола Запрянов. Легендарният дом става любимо място на пловдивските красавици, рекламира се широко в печата, посещават го делегации от няколко социалистически страни за "обмяна на опит", включително и съветски министър на битовите услуги.

„Използвам случая да благодаря на всички дарители на музея от България и чужбина, благодарение на които днес притежаваме уникална колекция от документи и предмети, свързани с историята на медицината в Пловдив”, допълни доц. Томов.

През тази година Медицинския университет-Пловдив чества 75 години от своето основаване, но медицинската традиция в Пловдив е много по-стара и нейната легитимност се потвърждава от богатата история на града и региона.

Любопитен факт е, че планове за разкриване на българско висше учебно заведение има от преди Освобождението, като най-екстравагантен измежду тях е планът на д-р Стоян Чомаков (1870 г.) за разкриване на български университет в столицата на Османската империя. По-късно, през 1884 г., властите на Източна Румелия подготвят решение за откриване на висше училище в Пловдив, но последващите бурни събития – Съединението, сръбско-българската война и Обединението на България, осуетяват тези планове. 40-те години на XX в. са отново време на война и политически хаос, но те не отслабват решимостта на пловдивчани да имат свой университет. Амбициозната идея е изказана ясно през 1944 г. от „Общограждански комитет за културното издигане на Пловдив“. Мечтата става реалност с Указ № 180 от 4 август 1945 г., а от тази паметна дата насетне медицината вече има свой постоянен дом в Пловдив – Медицинският факултет към Пловдивския държавен университет, който е предшественик на сегашния Медицински университет.

Main Menu