Печат на тази страница

Пациентски организации против разкарването на хронично болни по болници в пандемията

10 Ное 2020 17:04

Пациентски организации "Заедно с теб" настояват за промяна в условията и реда на отпускане на лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, които се заплащат напълно или частично от НЗОК, както и служебно удължаване на срока на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти.

В своя позиция изразяват несъгласие със становищата на НСОПЛБ и на БЛС, които не разрешават удължаване на сроковете.

Според пациентските организации в епидемичната обстановка и ръста на заразени е безотговорно от страна на общопрактикуващите лекари да изискват присъствието на хронично болни пациенти, при положение че напоследък те често лекуват застрашаващи заболявания по телефона.

Посещението на хронично болни пациенти по кабинети и лаборатории заплашва както здравето им, така и възможностите на болничната система да поеме нарастващия брой пациенти с коронавирус, сочат от "Заедно с теб".

Според тях има опасност с тази си позиция общопрактикуващите лекари да натоварят допълнително болничната помощ, поради което настояват личните лекари добре да преценят ползите и рисковете, тъй като хронично болните пациенти са най-застрашената група от разрастващата се вирусна инфекция.

От пациентските организации очакват Министерството на здравеопазването и НЗОК спешно да удължат сроковете, като се остави възможност за желаещите пациенти да имат право на преглед и корекции в случай, че не се чувстват добре.

Main Menu