Проф. Марияна Стойчева: Очаква се COVID-19 да е активен още година и половина

28 Ное 2020 13:17

Пациентите, които постъпват в болница с коронавирус, са с много тежки придружаващи заболявания. Тази инфекция извежда извън контрол хронични заболявания като диабет, проблеми с бъбреците и белия дроб. Голяма част от тях загиват.

Така коментира високата смъртност от епидемията в България инфекционистът от болница "Свети Георги" в Пловдив проф. Марияна Стойчева по бТВ. През болницата са минали 900 пациенти с COVID-19.

Не споделям мненията, че инфекцията нараства като количество, но протича по-леко. Нямам такива наблюдения. Напротив, броят на хоспитализираните нараства непрекъснато. Ние приемаме само пациенти, които се нуждаят от дихателна реанимация, с допълнителна кислородна терапия, и пациенти с придружаващи заболявания, които са декомпенсирани, каза още проф. Стойчева.

 

Тя изрази надежда, че ограничителните мерки ще имат ефект, защото "това е единственият доказан начин за ограничаване на заразата“.

Според последните изследвания на световни учени се очаква активността на вируса да продължи още година и половина, разкри проф. Стойчева.

Main Menu