Високотехнологична апаратура за Неонатологията в УМБАЛ-Пловдив от „Българската Коледа“

22 Дек 2020 13:41

 

 

Нова дигитална система за транскутанен кръвно-газов мониторинг получи от благотворителната инициатива "Българската Коледа" Отделението по неонатология в „УМБАЛ-Пловдив“.
“ Мониторът е изключително необходим за нашата ежедневна работа. Това е високотехнологичната медицинска апаратура, която следи кръвните газове на пациента в реално време и дава възможност да проследяваме състоянието на малките ни пациенти неинвазивно, без да им причиняваме болка и дискомфорт. По-всяко време можем да получим информация за нивото на въглеродния диоксид, за насищането на кръвта с кислород “, посочи началникът д-р Диана Аргирова.
Дигиталната мониторна система се използва за анализ на кръвните газове-въглероден диоксид, насищане на кръвта с кислород , а това дава информация за функционирането на белите дробове. При пациенти с нарушения в дишането се налагат чести проби на кръвно-газов анализ чрез вземане на кръв, което означава, че малките бебета да се боцкат. Този апарат измерва газовете в кръвта посредством сензор- пръстен, който се поставя върху кожата на бебето и дава информация за нивото на кислорода и въглеродния диоксид. Това улеснява изключително ежедневната грижа за пациентите. Когато новородените деца не дишат нормално,насищането на органите с кислород страда и се натрупва голямо количество въглероден диоксид. С този монитор се следи нивото на въглероден диоксид и кислород , за да се прецени дишането.
„Благотворителната инициатива, в която се включват голям брой българи, отново накара екипа на Неонатология да повярва, че по Коледа стават чудеса, че доброто съществува”, заяви д-р Аргирова.” Благодарение на тяхната съпричастност към инициативата „Българската Коледа“ успяхме да осигурим тази ценна апаратура. Най-важно е, че хората виждат смисъл от своите дарения, защото средствата им отиват за най-ценното -опазване живота и здравето на нашите деца и това ги мотивира да помагат всяка година.

Main Menu