Ендокринолозите на УМБАЛ „Свети Георги“: Отлагането на ваксинацията при захарен диабет и затлъстяване е опасно

14 Юли 2021 15:30

 

Неуместно и дори опасно е всяко отлагане на ваксинирането срещу КОВИД-19 от хора с хронични заболявания като: захарен диабет, метаболитен синдром, изразено затлъстяване или отслабена имунна система. Тези пациенти неслучайно са в приоритетните групи на Националната кампания за имунизиране срещу коронавирус, тъй като рискът при тях е по-тежко протичане на инфекцията, съпроводено и с по-висока смъртност, предупреди проф. д-р Мария Орбецова – началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД-Пловдив и член на Експертния съвет по ендокринология към Министерството на здравеопазването.

Последствията от прекаран КОВИД-19 при пациенти, страдащи от ендокринни заболявания, ще бъде темата на брифинг в четвъртък, 15 юли 2021 г. от 10.00 часа. Той ще се проведе в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната, която се намира в База 1 на УМБАЛ „Свети Георги“ на бул. „Васил Априлов“ 15А.

Проф. д-р Мария Орбецова ще разясни методите за профилактика и лечение, прилагани в лечебното звено при усложнения от коронавирус на пациенти със захарен диабет, затлъстяване, заболявания на щитовидната, надбъбречните и половите жлези, както и при нарушения на хипоталамо-хипофизната ос.

Main Menu