5 важни точки: Какво не знаете за съвременните дентални импланти

27 Юли 2021 13:35

Когато зъбите се налага да бъдат отстранени или се рушат, дългосрочното решение се крие именно в поставянето на дентални импланти

Днес мнозина предпочитат да заменят липсващите си зъби с качествени дентални импланти. Това безспорно е дългосрочно решение, което гарантира пълноценно хранене и перфектна усмивка. Здравословните ползи също са налице, а процедурата е вид лечение при пациенти, които по една или друга причина са останали без някои от зъбите си.

  1.  Какво представляват

Денталните импланти са конуси от метал, които имат формата на винтче, за да играят ролята на корен. Тази основа се поставя хирургично в костта на челюстта и създава стабилна опора за надстройката отгоре. Върху нея вече се монтира и самата коронка – видимата част на зъба, с което методът се счита за окончателно завършен.

Висококачествените съвременни импланти се изработват от титан, метал, който има голяма приемственост от организма и рядко се случва да бъда отхвърлен от него.

  1.  Рискът от имунна реакция

Той категорично е сведен до минимум, а ако изобщо съществува такава вероятност, тя може да е свързана с епителната тъкан, от която е изграден венецът, както и от клетките на костта. Самото заздравяване на венеца е в рамките на около 2 седмици, докато при костта това продължава малко повече от месец. През този период се произвеждат млади клетки в споменатите зони.

Възможно е клетките на венеца да се настанят между импланта и костта, което да доведе до липса на връзка на импланта с костта, или вид отхвърляне, но то в никакъв случай не е идентично с типичната имунна реакция. При такъв неуспешен резултат имплантът се отстранява в специализираната клиника, която сте избрали.

  1.  Хигиенните навици

Недопускането на лоша хигиена е ключов въпрос, който касае всички, не само тези, избрали да инвестират в дентални импланти. Простите мерки всеки ден са достатъчно ефективни – почистване с паста и четка за зъби, с помощта на конец, жабурене с вода за уста.

Ако прецените, че редовните грижи не са ви достатъчни, посещавайте често стоматолога си, за да се подложите, когато е нужно по негова преценка, на отстраняване на натрупаната плака.   

  1.  Механични повреди

Имплантите са здрави и устойчиви, но ако сте по-груби и напористи, може и да успеете да ги увредите. Затова не прекалявайте с натиска и търкането при почистване. Самите драскотини също не са фатални, но пък могат да създадат условия за развитието на бактерии.

Клечките за зъби и металните инструменти не са удачни за употреба, когато искате да премахнете замърсявания.  

  1. Редовни прегледи

Поддържането на здрави зъби го изисква – профилактични прегледи поне два пъти годишно, а при необходимост, спешно посещение. Положението с поддържането на вашите импланти не е по-различно.

Доверете се на опитен и отдаден дентален експерт, който има мисия да създава красиви усмивки с вдъхновение: SofienRiahi.com.

 

Main Menu