Печат на тази страница

СЗО: Делта вариантът е предупреждение, че вирусът се развива

31 Юли 2021 13:13

Появата на нови огнища на силно заразния Делта вариант на коронавируса стана причина Китай и Австралия да наложат по-строги ограничения, предаде АФП. СЗО призова света бързо да ограничи мутацията, преди да се превърне в нещо по-смъртоносно.

Междувременно в САЩ публикуваха анализ, според който напълно имунизираните могат да разпространят заразата толкова лесно, колкото и неваксинираните. В Китай най-сериозният скок на инфекциите от месеци се разпространи в още две области - провинция Фудзиен и мегаполиса Чунцин. Страната, в която заболяването се появи за пръв път, се опитва да предотврати разпространението на високо заразния вариант, като постави над един милион души под карантина и възобнови кампанията за масово тестване.

В световен мащаб, броят на новозаразените отново нараства. СЗО обяви около 80 процента увеличение през последните четири седмици. Скокът до голяма степен се дължи на Делта варианта, който тръгна от Индия и вече се е разпространил в 132 страни и територии.

„Делта е предупреждение, че вирусът се развива, но също така е призив за действия, които трябва да предприемем сега, преди да се появят по-опасни варианти“, заяви директорът на СЗО за извънредните ситуации Майкъл Райън. Той подчерта, че стратегията - физическото дистанциране, носенето на маски, хигиена на ръцете и ваксинация, все още работи.

В Австралия, където само около 14 процента от населението е ваксинирано, третият по големина град Брисбейн и други части от щата Куинсланд бяха подложени на внезапна тридневна карантина, след като се появиха нови случаи на Делта варианта.

Междувременно Центровете за контрол на заболяванията на САЩ публикуваха анализ, според който напълно имунизирани хора могат да разпространят болестта толкова лесно, колкото и неваксинираните.

Main Menu