СЗО: Без масова ваксинация ще се появят варианти, опасни за всички по света

02 Авг 2021 12:41

Спешната нужда от ваксиниране на света надхвърля защитата на хората в бедните нации. Колкото по-дълго циркулира вирусът, толкова по-опасен може да стане дори за ваксинирани хора в богати страни. Без още милиарди дози, нови варианти могат да продължат да се появяват, застрашавайки всички народи, предупреждават експерти, СЗО и "Ню Йорк Таймс".

Натрупването на ваксини илюстрира един от най-сериозните, но до голяма степен непризнати проблеми, пред които е изправена ваксинационната програма, тъй като тя се опитва да се възстанови от месеци грешки и разочарования.

Известна като Covax, програмата трябва да бъде глобален централен, многомилиарден съюз от международни здравни организации и организации с нестопанска цел, който да гарантира чрез чиста покупателна способност бедните страни да получават ваксини толкова бързо, колкото и богатите.

Бедните държави са опасно незащитени, тъй като вариантът на Делта се разраства, а това е сценарият, който Covax е създаден, за да предотврати.

Богатите нации станаха съперници в надпреварата за купуване на ваксини, плащайки премии, за да си осигурят собствени дози.

CEPI, една от организациите с нестопанска цел зад Covax, направи критични инвестиции за разширяване на производството на няколко ваксини. Но производствените проблеми задушиха доставките през юни от основния доставчик на Covax, AstraZeneca, която заяви, че пратките оттогава са взети. Johnson & Johnson, която също имаше производствени затруднения, все още не е доставила никакви дози, поръчани от Covax. Няколко големи производители на ваксини едва наскоро се съгласиха да предоставят на програмата, включително Moderna и две китайски компании.

"Светът прави няколкостотин милиона дози седмично, така че няма проблем с доставките", каза д-р Брус Айлуърд, старши съветник към Световната здравна организация. Вместо това, каза той, производителите на ваксини и световните лидери избраха да доставят на богатите страни на първо място: "Има проблем с избора".

Случаите и смъртните случаи в резултат на COVID-19 продължават да се покачват в световен мащаб, най-вече подхранвани от силно трансмисивния вариант Делта, който се е разпространил в 132 страни, каза ръководителят на Световната здравна организация.

Почти 4 милиона случая в световен мащаб бяха съобщени миналата седмица на СЗО и агенцията очаква общият брой на случаите да премине 200 милиона през следващите две седмици. "И ние знаем, че това се подценява", коментиа Тедрос Адханом Гебрейсус.

Инфекциите са се увеличили във всеки регион на света, като някои дори достигат 80% повече през последния месец. В Африка смъртните случаи са се увеличили с 80% за същия период, предупреди служителят.

СЗО предупреждава, че нарастването на случаите е заради социалното смесване и мобилност, непоследователното използване на обществените здравни и социални мерки и несправедливото използване на ваксини. "Трудно спечелените победи са в опасност", а здравните системи в много страни са все по-претоварени.

"СЗО предупреди, че вирусът COVID-19 мутира от първия момент и продължава да мутира. Досега са се появили четири варианта на безпокойство и ще има повече, докато вирусът продължава да се разпространява".

Водещият епидемиолог на СЗО и техническият ръководител за COVID-19 д-р Мария Ван Керхове обясни, че вариантът Делта има определени мутации, които позволяват на вируса да се прилепва по-лесно към човешките клетки и че експертите също наблюдават по-висок вирусен товар при заразени индивиди.

"В интерес на самия вируса е неговата еволюцията, вирусите нямат мозък, за да обмислят това, те просто стават по-пригодени, колкото повече циркулират, така че вирусът вероятно ще стане още по-трансмисивен, защото това правят вирусите, те се развиват и се променят постоянно", предупреди д-р Ван Керхове.

"Трябва да направим всичко възможно, за да го намалим", добави тя, припомняйки, че обществените здравни и социални мерки действат срещу варианта Делта и че ваксините предотвратяват болести и смърт.

Д-р Майкъл Райън, изпълнителен директор за здравните спешни случаи на СЗО, каза, че дори и вирусът да стане "по-бърз и по-силен", планът не се променя, но трябва да се прилага по-ефективно.

"Делта е предупреждение, че този вирус се развива, но е и призив за действие, преди да се появят по-опасни варианти", каза той.

Целта на СЗО остава, да помогне на всяка страна да ваксинира поне 10% от населението си до края на септември, поне 40% до края на тази година и 70% до средата на следващата година.

"Ние сме далеч от постигането на тези цели. Досега малко над половината държави са ваксинирали напълно 10% от населението си, по-малко от една четвърт от страните са ваксинирали 40%, а само 3 държави са ваксинирали 70%", предупреди Тедрос.

Ръководителят на СЗО напомни, че глобалното разпространение на ваксините остава несправедливо, въпреки предупрежденията и призивите на експерти и каза, че всички региони остават в риск.

"При сегашните тенденции близо 70% от африканските страни няма да достигнат целта за ваксиниране от 10% до края на септември", предупреди той.

Main Menu