Откъси от „Тютюн” на японски прочетоха в МУ-Пловдив

24 Сеп 2021 17:45

 

 

Литературно четене на откъси от романа „Тютюн“ се проведе в Медицински университет – Пловдив. Това беше второто събитие от инициативата „Седмица на Димитър Димов“, посветено на 70-годишнината от издаването на романа „Тютюн“.

Откъсите бяха преведени на различни световни езици, с участието на чуждестранни и български студенти. Пред най-творческата академична аудитория чухме литературни преводи от романа „Тютюн“ на български, английски, японски, гръцки, унгарски, френски, немски и други езици. Събитието отбеляза Европейския ден на езиците – 26 септември.

„Имахме възможност да чуем откъси от романа, който е написан и издаден в Пловдив в периода, в който Димитър Димов работи като ръководител на Катедра по „Анатомия и физиология на гръбначните животни”. Тук той се хабилитира като професор в тази дисциплина и се вдъхновява да напише романа „Тютюн”, заяви институционалният координатор в МУ-Пловдив проф. д-р Виктория Сарафян.

По-рано тази седмица в Дом на културата „Борис Христов“ беше открита изложбата „Литературната аптека на Димитър Димов“.

Експонирани са автентични опаковки на лекарства, описани в романите на писателя, от колекцията на Музея на медицината при МУ – Пловдив. Лекари и фармацевти от Медицинския университет разказват на достъпен език за експонираните медкаменти и техните днешни аналози. Един от тях е директорът на Музея на медицината доц. д-р Георги Томов.

Посетителите могат да видят и оригиналите на първите издания на романите на Димитър Димов, както и снимки и документи, от фонда на къща-музей «Димитър Димов» - свидетелства за пловдивския период на писателя.

Инициативата „Седмица на Димитър Димов“ е организирана от Медицински университет – Пловдив, съвместно с Националния литературен музей и Община Пловдив.

Изложбата «Литературната аптека на Димитър Димов» може да бъде посетена до 3 октомври 2021 година.

Main Menu