Pfizer/BioNTech обявиха висока ефикасност на подсилващата доза ваксина срещу COVID-19

21 Окт 2021 16:58

Американската фармацевтична компания Pfizer и нейният германски партньор BioNTech обявиха, че данните от изпитване в трета фаза показват висока ефикасност на подсилващата доза от тяхната COVID-19 ваксина срещу вируса, включително "Делта" варианта, информира "Ройтерс".

Те увериха, че изпитване на 10 000 участници на възраст 16 или повече години показва 95,6% ефективност срещу болестта, през период, когато "Делта" щамът е преобладаващ.

Проучването също така е установило, че бустерната доза е безопасна.

Pfizer заяви, че ефикасността на двудозовата ѝ ваксина намалява с течение на времето, позовавайки се на проучване, което показва 84% ефективност от пик от 96% четири месеца след втора доза. Някои държави вече задействаха планове за даване на бустерни дози.

Фармацевтичните компании уточниха, че средното време между втората доза и бустерната инжекция или плацебо в проучването е било около 11 месеца, като добавиха, че е имало само пет заразени с COVID-19 в бустер групата, в сравнение със 109 заразени в групата, която е получила плацебо инжекциите.

"Тези резултати предоставят допълнителни доказателства за ползите от бустерните дози, тъй като се стремим да запазим хората добре защитени срещу това заболяване", уверява в изявление главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.

Средната възраст на участниците е 53 години, като 55,5% от участниците са между 16 и 55 години и 23,3% на 65 или повече години.

Компаниите заявиха, че ще представят подробни резултати от проучването за рецензирана публикация, в Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ, Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и други регулаторни агенции възможно най-скоро.

Регулаторите в САЩ и ЕС вече разрешиха трета доза ваксини срещу COVID-19 от Pfizer/BioNTech и Moderna за пациенти с нарушена имунна система, които вероятно ще имат по-слаба защита от схемите с две дози.

Main Menu