Ново дарение от „Българската Коледа“ в „УМБАЛ-Пловдив" – хематологичен анализатор

21 Дек 2021 13:17

 

Лабораторията на „УМБАЛ-Пловдив“ разполага с модерен автоматичен хематологичен анализатор за диагностика и изследване на най-малките пациенти, дарение от благотворителната инициатива „Българската Коледа“, която се провежда под патронажа на президента.
„Апаратът дава подробна информация за пълната кръвна картина на децата. Благодарение на него значително се подобрява диагностичният процес в областта на интензивните грижи“, обясни д-р Галина Драганова, началник на Клинична лаборатория в болницата.
Работи с минимално количество кръв – една капка или 9-10 микролитра, количество достатъчно, за да се получи информация по 22 показателя на пълната кръвна картина при най-малките пациенти, както и при недоносените деца. Минималното количество кръв свежда до минимум и времето за нейното вземане и прави почти безболезнена манипулацията. За точната диагностика са необходими 10-15 пъти по-малко количество в сравнение с необходимите 90-150 микролитра за другите хематологични анализатори, налични в Клинична лаборатория. Това е изключително ценно предимство, защото облекчава работата с недоносените и с децата в по-тежко състояние. В тези случаи контролът на кръвните показатели е постоянен, а апаратът се използва всекидневно.
„Българската Коледа“ тази година е ориентирана към подобряване на диагностичния процес, спешните състояния и интензивните грижи на малките деца, припомни д-р Драганова.
Дарението ще е много полезно в работата на колегите, заяви и изпълнителният директор д-р Динчо Генев. Според него Отделението по Неонатология в „УМБАЛ-Пловдив“ е най-добре работещото в цяла Южна България. То непрекъснато е пълно - тук постъпват за изследване и лечение бебенца, родени в държавните, общинските, но и в частни лечебни заведения в Стара Загора, Хасково, Смолян, Кърджали, Пазарджик и др.
Директорът отбеляза, че хематологичният анализатор е поредното дарение от „Българската коледа“ за бившата Окръжна болница и благодари на кампанията. „Тази благотворителна инициатива е помогнала много на лечебното заведение и най-вече на детските звена в него, като гарантира качествена медицинска грижа за малките пациенти. Признателни сме на „Българската Коледа“ и на идеята, с която е създадена - да помага при лечението на децата, защото те са бъдещото на държавата“, каза д-р Генев.

Main Menu