Печат на тази страница

Карциномът на простатата е на второ място, след рака на белия дроб

17 Ное 2022 08:45

 

С нарастването на възрастта се увеличава и честотата на едни от най-пренебрегваните, но сериозни заболявания при мъжете. Става дума за заболяванията на простатата като - доброкачествената хиперплазия и простатният карцином, съобщи бившият началник на Клиниката по урология и настоящ зам.-директор на УМБАЛ „Свети Георги“ по диагностично-лечебната дейност проф. д-р Иван Дечев.

В днешно време простатният карцином, за съжаление, е честа диагностика, наредена на второ място след рака на белия дроб и на пето място, като причина за раково обусловена смъртност при мъжете в света. По-рядко обхваща пациентите преди 50-годишна възраст, а в най-голям процент са заболелите на 65 години.

Обикновено този карцином в над 52% от случаите се установява късно. Най-често протича скрито, коварно, което налага профилактични прегледи от специалист уролог.

Според професор Дечев ранната диагностика в локализиран стадий е все още сериозен проблем. Всичко, около диагностицирането на простатния карцином на национално ниво, се прилага и в Клиниката по урология, подчерта проф. Дечев.

„Все още мъжете се отнасят пренебрежително към здравето си.

Изразът, че простата е „ахилесова пета” на мъжа не е случаен. Отчайващ е фактът, че само 5,6% от мъжете на възраст 40-70 г. се консултират с уролог, андролог или семеен лекар по повод на уринарните си проблеми“, подчертава проф. Дечев.

Всеки мъж с напредването на възрастта трябва да предприема мерки за предотвратяване или решаване на този проблем. Мъжете трябва да си преглеждат простатата редовно, така както сърцето, препоръча специалистът.

„И при доброкачествената хиперплазия /доброкачествено уголемяване/ и при простатния карцином оплакванията на пациента са еднотипни - смущения в уринирането като първа проява на заболяването. Съмнение трябва да се появи, когато симптомите се характеризират с тенденцията към липса на подобрение или облекчаване“, подчерта урологът.

Веднъж започнала да се развива доброкачествената простатна хиперплазия прогресира постоянно във времето. „Казват, че мъжете винаги знаят защо, но стигне ли се до здравни въпроси, мъжете рядко знаят какво. „Какви билки за простатата?“, „Кои са най-добрите витамини за мъже?“, „Какво да правя при проблеми с ерекцията?“, „Какво да пия за плодовитост?“, това са само малка част от безбройните въпроси, които всеки ден мъжете отправят към Google, към форуми или в краен случай – към фармацевта в кварталната аптека“, дава пример професор Дечев.

Според него мъжете често отлагат преглед на простатата при уролог, въпреки наличието на ранни симптоми и пристъпват към самолечение. Най-често си купуват билкови препарати, които постоянно се рекламират в медиите. А е необходимо при появата на смущения в уринирането да се направи преглед от специалист-уролог и да се постави точна диагноза.

Свързани статии (по етикет)

Main Menu