НИМ показва съкровищата от археологическо лято

13 Дек 2018 22:41

България изпраща година, богата на археологически открития. От днес най-ценните находки за 2018 г. са изложени в Националния исторически музей. Ценните монети и накитите, намерени в глинено гърне при проучвания в Калиакра, бяха сред най-очакваните експонати от посетителите, предаде БНТ.Да откриеш гърне с имане е вечната мечта, но когато съкровището попадне в ръцете на археолозите, разказва история. В края на 14-ти век след нападение над Добруджанското деспотство плячката е заровена, a къщата под която се намира - опожарена.Седем века ще минат до надигането на плочника, когато откраднатото се превръща в находка. Събрани на едно място монетите на Иван Александър, Иван Срацимир, султан Баязид и венецианските управници показват не само политическата картина на тяхното време, но дават и отговор за паричното обращение между държавите.

"Не съм очаквала, че ще открия точно такова съкровище, още повече, че от Средновековието много трудно се намират такива атрактивни и накуп събрани предмети, които представляват елитарния модел на една епоха", каза директорът на НИМ доц. д-р Бони Петрунова.


"Парите за археология се увеличават и виждате, че резултатите не са закъснели", отбеляза Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура и медии.

Оловният печат на византийската императрица Ирина-Йоланда от мраморния град Люица също е сред забележителните открития.

Изложбата с предмети от общо осем археологически обекта може да бъде видяна до средата на януари.

Main Menu