Пуснаха на свобода шофьора, премазал 2 жени на тротоар

19 Дек 2018 22:25

Бургаският окръжен съд пусна на свобода 18-годишния шофьор, който в началото на ноември премаза на тротоар в Карнобат две жени.

След месец и половина в ареста, Алекс Димов се прибира вкъщи с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 3000 лева.

Трагедията стана около 8 часа сутринта на 3 ноември, когато 84-годишната Каля Георгиева и 70-годишната Ганка Николова отивали към гробищния парк в Карнобат заради Архангелова задушница. Димов, само с месец стаж зад волана, изгубил управлението над автомобил "Мерцедес", качил се на тротоара и помел жените. Едната почина на място, а другата - по-късно в болницата.

В съдебната зала стана ясно, че прокуратурата иска парична гаранция, но в размер на 5 000 лв. И според държавното обвинение паричната гаранция бе най-удачната мярка, предвид факта, че престъплението не е умишлено, а по непредпазливост, и обвиненият не може да бъде задържан за повече от 2 месеца. Срокът на задържането изтича на 5 януари 2019г. Ако шофьорът не бъде освободен ще бъде нарушена Европейската конвенция за защита правата на човека.

Разследването още не е приключило и няма да приключи в следващите два месеца. В момента е на етап автотехническа експертиза. Предвид чистото съдебно минало на Алекс Димов и това, че няма криминални прояви, прокуратурата предложи парична гаранция. Сумата обаче не допадна на защитниците на 18-годишния циганин.

"Да имаш "Мерцедес" не ознава да си богат, той струва колкото една "Дачия". Има опасност Алекс да не може да събере парите", заяви адвокат Димитър Марковски, който допълни, че Алекс може да бъде освободен още в съдебната зала, за да бъде с детето си, предаде "Бургас Инфо".

 

В затвора 18-годишният младеж е подписал пред нотариус, че припознава бебето си. Затова Димов поиска да се прибере и да празнува Нова година с 16-годишната си жена и невръстното си дете, за което трябва да се грижи.

Решението на съда бе Алекс да бъде освободен срещу гаранция от 3 000 лева.

"Решението на съда не е продиктувано от предстоящите коледни и новогодишни празници", подчерта съдия Цвета Попова и посочи, че не съществува не само реална опасност, но и хипотетична възможност Алекс да се укрие или да извърши престъпление.

Main Menu